Christiansen, Katarina, 2009. Förädling som strategi mot undernäring. First cycle, G1E. Alnarp: SLU, Horticulture (until 121231)
|
PDF
335kB |
Abstract
Framställning av näringstäta grödor genom bioteknisk växtförädling är en möjlig strategi för att tillgodose människans närings- och livsmedelsbehov på en global nivå. Tekniken gör det möjligt att överföra gener, som kodar för särskilda egenskaper, från en art till en annan. En tänkbar metod vore att ta fram sorter med ett kraftigt förhöjt innehåll av spårämnen, såsom järn, jod och zink. En annan metod fokuserar på själva biotillgängligheten genom att antingen minska andelen antinutrienter, som försvårar näringsupptaget, eller öka andelen föreningar som främjar biotillgängligheten. Detta angreppssätt ställer stora krav på den nya grödan. Resultatet ska framför allt ge hög avkastning och näringsnivåerna ska ha goda effekter på människans hälsa och vara biotillgängliga. Dessutom måste de positiva egenskaperna hos grödan vara stabila i olika odlingsområden och klimat.
Studien indikerar att fördelarna med bioteknisk förädling är många. Ett minskat mänskligt lidande och större möjligheter att leva ut sin fulla potential vore en direkt positiv effekt av tekniken. En ekonomiskt och socialt förbättrad situation i utvecklingsländer vore en annan vinst. Dessutom skulle en förhöjd näringshalt kunna skapa mer vitala grödor, med bättre motståndskraft mot sjukdomar och ökad förmåga att ta upp vatten och näring ur jorden. Tekniken anses dock inte vara en slutgiltig lösning på problematiken kring undernäring och matförsörjning; denna uppgift kräver lösningar bortom bioteknik, produktionsmetoder och mattillgång.
Main title: | Förädling som strategi mot undernäring |
---|---|
Authors: | Christiansen, Katarina |
Supervisor: | Asp, Håkan |
Examiner: | Olsson, Marie |
Series: | Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2009 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G1E |
Student's programme affiliation: | LY004 Horticultural Management Programme - Gardening & Horticultural Production 120 HEC |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Horticulture (until 121231) |
Keywords: | förädling, näring, undernäring, biotillgänglighet |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-5-22 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-5-22 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Plant physiology - Nutrition Human nutrition - General aspects Nutrition programmes Plant genetics and breeding Food additives Agricultural research Food science and technology |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 22 May 2009 07:06 |
Metadata Last Modified: | 21 Oct 2015 14:27 |
Repository Staff Only: item control page