Waniewska, Zuzanna, 2011. Säkra kosttillskott? : en granskning av vilka rutiner Gävle kommuns apotek och hälsokostbutiker har för att kontrollera sitt kosttillskottsortiment, med fokus på märkning och redlighet. Second cycle, A1E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science
|
PDF
4MB |
Abstract
Det finns en stor marknad för kosttillskottprodukter i Sverige, år 2008 låg den totala försäljningen på cirka två miljarder svenska kronor. Intag av osäkra kosttillskott kan ge skadliga effekter hos konsumenten. Oroväckande är att tidigare undersökningar visar att brister finns när det kommer till kosttillskottens märkning, att de innehåller otillåtna substanser, att verksamhetsutövarnas kunskaper inom området är begränsade och att ingen eller en minimal intern kontroll av kosttillskotten sker. Dessa faktorer motiverar genomförandet av den här undersökningen som skett på uppdrag av förvaltningen Bygg & Miljö Gävle. För att underlätta förvaltningens framtida offentliga kontroll har den här studien syftat till att kartlägga huruvida kommunens apotek och hälsokostbutiker har rutiner för att erhålla säkra och icke vilseledande kosttillskott och i förekommande fall även undersöka hur dessa rutiner är utformade. Vidare har examensarbetet syftet till att utarbeta ett informationsmaterial som skickats till berörda verksamhetsutövare. Samtliga apotek och hälsokostbutiker i Gävle kommun har tillfrågats om att delta i studien, de sjutton livsmedelsanläggningar som gått med på att delta har besökts på plats och fått besvara en enkät. Resultatet från enkätundersökningen visar att samtliga verksamheter anser sig ha rutiner för sitt kosttillskottsortiment, fem verksamheter har muntliga rutiner och tolv har skriftliga. När det kommer till den generella kontrollen av kosttillskotten kontrollerar samtliga verksamheter bäst före-datumet och sexton av sjutton kontrollerar att förpackningarna är hela och rena. Vad gäller kontroll av märkning och hälsopåståenden är det en till tre verksamheter som kontrollerar detta själva medan resterande förlitar sig på huvudkontorens kontroll. Studien visar även att skillnader mellan de två grupperna finns. Det är vanligare att hälsokostbutikerna ställer lokala (egna) krav på sina leverantörer än vad apoteken gör och att procentuellt fler hälsokostbutiker själva kontrollerar kosttillskottens märkning och hälsopåståenden. Studiens slutsats är att endast en liten intern kontroll sker och att den kontroll som sker fokuserar främst på bäst före-datumet och på förpackningarnas skick.
Main title: | Säkra kosttillskott? |
---|---|
Subtitle: | en granskning av vilka rutiner Gävle kommuns apotek och hälsokostbutiker har för att kontrollera sitt kosttillskottsortiment, med fokus på märkning och redlighet |
Authors: | Waniewska, Zuzanna |
Supervisor: | Pickova, Jana and Gustavsson, Carin |
Examiner: | Zamaratskaia, Galia |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2011 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A1E |
Student's programme affiliation: | NG004 Food Control - Magister (1 year master) Programme 60 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Dept. of Food Science |
Keywords: | Kosttillskott, Märkning, Hälsopåståenden, Offentlig livsmedelskontroll, Apotek, Hälsokost |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-614 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-614 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Food additives Diet and diet-related diseases Nutrition programmes |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 15 Sep 2011 08:42 |
Metadata Last Modified: | 22 Apr 2012 09:57 |
Repository Staff Only: item control page