Stigson, Emma, 2016. En ny grön våg? : en studie om community supported agriculture i Sverige. Second cycle, A1E. Uppsala: SLU, Dept. of Urban and Rural Development
|
PDF
813kB |
Abstract
Mat är grunden för vår existens och en viktig del av var människas kultur och tradition. Idag är
intresset för mat och hälsa stort hos den svenska konsumenten, samtidigt som allt färre
lantbrukare producerar vår mat i Sverige. De lantbrukare som fortsätter driva lantbruk ökar
istället sin produktivitet och blir mer storskaliga. Idag är det bara några få procent av Sveriges
befolkning som håller på med lantbruk.
Detta arbete handlar om Community Supported Agriculture och dess utveckling i Sverige.
Community Supported Agriculture innebär att konsumenten och producenten skriver ett
direktavtal mellan varandra, där konsumenten köper en andel i den kommande skörden eller
djuret från gården. I arbetet undersöker jag även Community Supported Agricultures bidrag till
hållbar utveckling. Jag har använt en kvalitativ arbetsmetod och genomfört litteraturstudier,
intervjuer, deltagande observationer och följt digitala medier inom området.
Resultatet visar att Community Supported Agriculture fortfarande är relativt nytt i Sverige men
att det blir allt vanligare. Det är främst de senaste 3-4 åren som antalet gårdar har ökat och idag
finns gårdar utspridda i hela Sverige. Dessa bidrar till hållbar utveckling på den svenska
landsbygden, både ekologiskt, ekonomiskt och socialt.
This study is about the development Community Supported Agriculture (CSA) in Sweden. Community
Supported Agriculture is a business model but also a social movement. CSA means that the consumer and the
producer writes a direct agreement between one another where the consumer byes a share in the coming
harvest from the fields or a share from the animal produced on the farm. In this study I also examine the
Community Supported Agricultures contribution to sustainable development. I have used a qualitative method
and perform literature studies, interviews, participant observation and I have also followed the digital media in
the area.
The result shows that CSA model is still relatively new in Sweden, but it is becoming more common. It is
primarily the last 3-4 years that the number of farms has increased and today there are farms spread all over
Sweden. These contribute to sustainable development both ecologically, economically and socially.
Main title: | En ny grön våg? |
---|---|
Subtitle: | en studie om community supported agriculture i Sverige |
Authors: | Stigson, Emma |
Supervisor: | Pettersson, Katarina |
Examiner: | Hansen, Kjell |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2016 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A1E |
Student's programme affiliation: | NY007 Agriculture Programme - Rural Development 270 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Dept. of Urban and Rural Development (LTJ, LTV) > Dept. of Urban and Rural Development |
Keywords: | andelsjordbruk, community supported agriculture, hållbar utveckling, landsbygdsutveckling |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5310 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5310 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Agriculture - General aspects Agricultural research |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 27 Apr 2016 10:55 |
Metadata Last Modified: | 27 Apr 2016 10:55 |
Repository Staff Only: item control page