Home About Browse Search
Svenska


Woll, Felicia, 2014. Flavan-3-oler och endotel -dysfunktion. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img]
Preview
PDF
567kB

Abstract

Background: Flavan-3-ols are polyphenolic phytochemicals belonging to the flavonoids. Flavan-3-ols are present in many higher plants and are particularly concentrated in e.g. Camellia sinensis (tea) and Theobroma cacao (cacao) and have got attention due to their antioxidative capacity. Many studies have been able to associate flavan-3-ol-rich foods to improved endothelial function. The aim of the present work is to review the scientific literature and evaluate the evidence for positive effects of flavan-3-ols on endothelial dysfunction in humans.
Method: Scientific articles describing intervention and observational studies about flavan-3-ols and endothelial dysfunction, were searched for on http://www.pubmed.org.
Results: Ten out of ten intervention studies show that green and black tea and cacao products affect typical biomarkers for endothelial dysfunction and improve the endothelial dependent vasodilatation and endothelial dysfunction, with acute and long term effects. Observational studies show that flavan-3-olrich are associated with a reduced risk for type 2 diabetes and a reduced risk for CVDs such as myocardial infarction after adjustment for established confounders.
Conclusion: Flavan-3-ol rich food appears to have a positive effect on endothelial dysfunction and the effects may be attributed to the flavan-3-ols per see.

,

Bakgrund: Flavan-3-oler är polyfenoliska fytokemikalier tillhörandes flavonoiderna. Flavan-3-oler finns i de flesta högre växter och är särskilt koncentrerade i t.ex. Camellia sinensis (te) och Theobrma cacao (kakao) och har fått mycket uppmärksamhet p.g.a deras antioxidativa kapacitet. Ett flertal studier har pekat på ett samband mellan flava-3-olrika livsmedel och förbättrad endotelfunktion. Syftet med denna litteraturstudie är att sammanfatta vetenskapligt underlag och utvärdera bevis avseende flavan-3-olers positiva effekter på endotel -dysfunktion hos människor.
Metod: Vetenskapliga artiklar beskrivande interventions- och observationsstudier avseende flavan-3-oler och endotel -dysfunktion söktes på databasen http://www.pubmed.org.
Resultat: Tio av tio interventionsstudier visar att grönt och svart te och kakaoprodukter påverkar typiska biomarkörer för endotel -dysfunktion och förbättrar den endotelberoende vasodilateringen och endotel -dysfunktion, akut och på kort och lång sikt. Observationsstudier visar att flavan-3-olrika livsmedel kan kopplas till en reducerad risk för typ 2 diabetes och för CVDs så som hjärtinfarkt.
Slutsats: Flavan-3-olrika livsmedel har en positiv effekt på endotel -dysfunktion.

Main title:Flavan-3-oler och endotel -dysfunktion
Authors:Woll, Felicia
Supervisor:Landberg, Rikard
Examiner:Dimberg, Lena
Series:Publikation / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap
Volume/Sequential designation:389
Year of Publication:2014
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:Endotel -dysfunktion, Flavan-3-oler, FMD, Camellia sinensis, Theobroma cacao
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-3092
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-3092
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food science and technology
Language:Swedish
Deposited On:05 Mar 2014 10:01
Metadata Last Modified:18 Mar 2014 13:50

Repository Staff Only: item control page