Home About Browse Search
Svenska


Gimdalen, Ann-Sofie, 2012. Livsmedelsproducenternas uppfattning om livsmedelstillsynen i Håbo kommun. Second cycle, A1E. Uppsala: SLU, Dept. of Microbiology

[img]
Preview
PDF
733kB

Abstract

Idag bedriver alla kommuner i Sverige kontroll av livsmedel för att skydda konsumenter från att bli sjuka av mat. Livsmedelskontrollen genomförs av en livsmedelsinspektör som har lagen som stöd. Många verksamhetsutövare vill inte sätta sig emot myndigheten och det kan då bli svårt för kommunerna att veta hur de blir uppfattade under inspektionen.

Syftet med den här studien var att öka förståelsen och förbättra kommunikationen mellan livsmedelsinspektör och verksamhetsutövare.

Fjorton verksamhetsutövare som bedriver verksamhet i riskklass 5B intervjuades om hur de upplever livsmedelskontrollen i Håbo kommun. Intervjuerna tog mellan 15 och 50 minuter.

Resultatet av studien visar att de flesta verksamhetsutövarna är nöjda med livsmedelskontrollen i Håbo kommun. Majoriteten av deltagarna hade både haft positiva och negativa erfarenheter av kontrollen. Kommunikationen mellan inspektören och verksamhetsutövarna fungerade bra men däremot var det många verksamhetsutövare som inte alltid förstod vad inspektören menade under besöket eller på kontrollrapporten. De flesta verksamhetsutövarna tyckte att det kändes jobbigt att få anmärkningar under kontrollbesöket men många tyckte också att det är bra att felen rättas till.

Main title:Livsmedelsproducenternas uppfattning om livsmedelstillsynen i Håbo kommun
Authors:Gimdalen, Ann-Sofie
Supervisor:Pickova, Jana and Lunt, Ann-Katrin
Examiner:Roos, Stefan
Series:Examensarbete/Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för mikrobiologi
Volume/Sequential designation:2012:9
Year of Publication:2012
Level and depth descriptor:Second cycle, A1E
Student's programme affiliation:NG004 Food Control - Magister (1 year master) Programme 60 HEC
Department:(NL, NJ) > Dept. of Microbiology
Keywords:livsmedel, kommunikation, livsmedelskontroll
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1541
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1541
Subjects:Legislation
Food science and technology
Food contamination and toxicology
Language:Swedish
Deposited On:21 Aug 2012 08:17
Metadata Last Modified:21 Aug 2012 08:17

Repository Staff Only: item control page