Andersson, Ulrika, 2011. Utbudet av vegetariska och veganska livsmedelsprodukter på den svenska marknaden : vilka produkter finns och hur är de berikade?. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science
|
PDF
1MB | |
PDF
1MB |
Abstract
This study has been done in order to map the supply of vegetarian and vegan food products in Sweden for business clients and consumers. A total of 665 food stuffs were found and classified into six categories. The biggest category was meat substitutes with 302 products and the second largest category was sandwich spreads with 150 different products. Within the remaining categories a varied number of products were found; 86 beverages, 64 cooking accessories, 34 milk free ice creams and 29 plant based yogurts. Of the meat substitutes were 28 only available for business clients. The products have been found by visiting grocery stores, food producers’ web pages and by phone calls to wholesale dealers.
The fortified products that were found during the mapping were examined with particular interest and a discussion about the extent of the fortification and the relevance of the fortification levels has taken place. Approximately half, 48 %, of the plant based yogurts and 56 % of the beverages were fortified but no fortification of meat substitutes or milk free ice creams was seen. The total proportion of fortified products within the categories cooking accessories and sandwich spreads were low. Only 12 % of the sandwich spreads and 5 % of the cooking accessories were fortified. The category sandwich spreads includes margarines and 81 % of the margarines were fortified. Desserts where included in the category cooking accessories and 23 % of the desserts contained added nutrients.
Five nutrients, vitamin B12, vitamin D, calcium, omega-3 fatty acids and zinc, have after a literature review been identified as nutrients that vegetarians and vegans should pay attention to to make sure that they are taken up in sufficient amount from the diet. During the examination of the supply no products fortified with long-chained omega-3 fatty acids (EPA or DHA) or zinc were found. However 35 products fortified with vitamin B12, 48 products fortified with vitamin D2 or D3 and 65 products fortified with calcium (CaCO3, Ca3(PO4)2, calcium hydrogen phosphate dihydrate and/or the seaweed Lithothamnium calcareum) were found.
Det här arbetet har gjorts för att kartlägga utbudet av vegetariska och veganska livsmedelsprodukter i Sverige för företagskunder och konsumenter. Totalt 665 livsmedel hittades och delades in i sex kategorier. Den största kategorin var köttsubstitut med 302 produkter och den näst största kategorin var pålägg med 150 olika produkter. Inom de övriga kategorierna hittades ett varierande antal produkter; 86 stycken drycker, 64 stycken matlagningstillbehör, 34 stycken mjölkfria glassar och 29 stycken växtbaserade yoghurtsorter. Av köttsubstituten var 28 stycken endast tillgängliga för företagskunder. Produkterna har hittats genom att besöka livsmedelsbutiker, livsmedelsproducenters hemsidor och genom en rundringning till grossister.
De berikade produkter som hittades under kartläggningen ansågs särskilt intressanta och en diskussion har förts angående berikningens omfattning och relevans av produkternas berikningsgrad. Drygt hälften, 48 %, av de växtbaserade yoghurtarna och 56 % av dryckerna var berikade men ingen berikning av köttsubstitut eller mjölkfria glassar återfanns. Den totala andelen berikade produkter inom kategorierna matlagningstillbehör och pålägg var låg. Endast 12 % av påläggen och 5 % av matlagningstillbehören var berikade. I kategorin pålägg ingår matfetter där 81 % av produkterna var berikade. Efterrätter ingår i kategorin matlagningstillbehör och 23 % av efterrätterna innehöll tillsatta näringsämnen.
Fem näringsämnen, vitamin B12, vitamin D, kalcium, omega-3 fettsyror och zink, har genom en litteraturgenomgång identifierats som ämnen som vegetarianer och veganer ska vara uppmärksamma på för att dessa ska tas upp i tillräcklig mängd från kosten. Under kartläggningen hittades inga produkter berikade med långkedjiga omega-3 fettsyror (EPA eller DHA) eller zink. Däremot hittades 35 produkter berikade med vitamin B12, 48 produkter berikade med vitamin D2 eller D3 och 65 produkter berikade med kalcium (CaCO3, Ca3(PO4)2, kalciumvätefosfatdihydrat och/eller algen Lithothamnium calcareum).
Main title: | Utbudet av vegetariska och veganska livsmedelsprodukter på den svenska marknaden |
---|---|
Subtitle: | vilka produkter finns och hur är de berikade? |
Authors: | Andersson, Ulrika |
Supervisor: | Witthöft, Cornelia and Nälsén, Cecilia |
Examiner: | Dimberg, Lena |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2011 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Dept. of Food Science |
Keywords: | vegetarian, vegan, kost, hälsa, vitamin D, vitamin D3, vitamin D2, kolekalciferol, ergokalciferol, vitamin B12, kobalamin, kalcium, omega-3 fettsyror, zink, livsmedelsprodukter, berikning, berikade livsmedel, kalciumkarbonat (CaCo3), trikalciumfosfat (Ca3(PO4)2), kalciumvätefosfat-2-hydrat, Lithothamnium calcareum |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-733 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-733 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Human nutrition - General aspects |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 11 Nov 2011 11:57 |
Metadata Last Modified: | 20 Apr 2012 14:23 |
Repository Staff Only: item control page