Home About Browse Search
Svenska


Johansson, Anna, 2022. How antinutrients found in legumes and legume-based products affect the bioavailability of nutrients. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

As a plant-based diet has been more advocated for various reasons, legumes have become an important pillar in such a diet. Brown beans, yellow peas, green peas and fava beans are the dominating grain legumes grown in Sweden are a natural source of proteins, vitamins and minerals. These nutrients possess an essential role in the function of the human body and a lack of those can cause malnutrition and other health depleting effects. However, the use of legumes is somewhat limited by the presence of other bioactive compounds, referred to as antinutritional factors (ANF). Lectins, tannins, oxalate and protease inhibitors are a few examples that can create problems in the absorption of proteins, iron, potassium, calcium and other nutrients. The level of both nutrients and antinutrients varies between cultivars and within the spices, the stage of harvest and other factors that need further investigation. Recent studies have been indicating that ANF prove positive effects on the health like anti-cancerogenic and cholesterol lowering effects. Therefore, the purpose of the report is to inform about potential problems and possibilities that follow legumes, and a legume-based diet, in terms of bioavailability of nutrients.

,

En mer växtbaserad kost har förespråkats av många olika anledningar. I och med detta har baljväxter blivit en viktig pelare i denna typ av kost. Bruna bönor, gula ärtor, gröna ärtor och favabönor är de dominerande baljväxterna som odlas i Sverige och är en naturlig källa till både proteiner, vitaminer och mineraler. Dessa näringsämnen har en väsentlig roll vid uppehållandet av människokroppens funktioner. Brist på dessa kan orsaka undernäring och andra hälsoutarmande effekter. Användningen av baljväxter är dock något begränsad, främst på grund av förekomsten av antinutritionella faktorer (ANF). Lektiner, tanniner, oxalat och proteashämmare är några exempel på ANF och kan, om de intas kontinuerligt, skapa problem vid näringsupptaget av proteiner, järn, kalium, kalcium och andra näringsämnen. Det har dock gjorts studier som tyder på att ANF kan visa på positiva effekter för hälsan också såsom att de kan agera cancerhämmande eller sänka nivåerna av kolesterol i blodet. Därför är syftet med rapporten att informera om potentiella problem och möjligheter som följer med baljväxter, och en baljväxtbaserad kost, när det gäller biotillgänglighet av näringsämnen.

Main title:How antinutrients found in legumes and legume-based products affect the bioavailability of nutrients
Authors:Johansson, Anna
Supervisor:Auer, Jaqueline
Examiner:Zamaratskaia, Galia
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2022:15
Year of Publication:2022
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY010 Agronomprogrammet - livsmedel, för antagna fr.o.m. 2016 300 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:Legumes, nutrients, bioavailability, antinutritional factors, absorption and uptake, antinutrients
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17808
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17808
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food science and technology
Food composition
Language:English
Deposited On:14 Jun 2022 10:30
Metadata Last Modified:15 Jun 2022 01:00

Repository Staff Only: item control page