Home About Browse Search
Svenska


Fahlgren, Viktoria, 2022. Keramiska föremål i kontakt med livsmedel : en sammanställning av lagstiftning som rör keramiska föremål i kontakt med livsmedel samt faktorer som påverkar migration av metaller. Second cycle, A1E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Utifrån en ny bestämmelse i livsmedelslagen ska livsmedelskontrollen framöver även omfatta material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Det här arbetet fokuserar på den lagstiftning som gäller för keramiska material i kontakt med livsmedel, hur migration från keramiska material påverkas samt en inventering av kontaktmaterialverksamheter inom Skellefteå kommun.
De faktorer som påverkar migration från keramiska material är vilka råvaror som används vid tillverkningen, hur dessa används ihop med varandra och hur bränningen av föremålet sker. Risken för migration kan därför minskas genom en god kunskap under tillverkningen av keramiska föremål. En annan faktor som påverkar migrationen är hur föremålet används till livsmedel. Där sura livsmedel, hög temperatur och förvaring en längre tid ökar migrationen.
Den lagstiftning som gäller för keramiska material är förordning (EG) nr 1935/2004 om kontaktmaterial, förordning (EG) nr 2023/2006 om god tillverkningssed samt specifik lagstiftning för keramiska material i LIVSFS 2011:7.
Inom Skellefteå kommun har det konstaterats att det finns sju aktiva keramiker som producerar material för kontakt med livsmedel samt en verksamhetsutövare som importerar kontaktmaterial från Kina.

Main title:Keramiska föremål i kontakt med livsmedel
Subtitle:en sammanställning av lagstiftning som rör keramiska föremål i kontakt med livsmedel samt faktorer som påverkar migration av metaller
Authors:Fahlgren, Viktoria
Supervisor:Karkehabadi, Saeid
Examiner:Zamaratskaia, Galia
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2022:12
Year of Publication:2022
Level and depth descriptor:Second cycle, A1E
Student's programme affiliation:NG007 Food Inspection - Master´s Programme (60 credits), 60.0hp
Supervising department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:keramik, keramiska föremål, kontaktmaterial, FCM, migration, metaller
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17797
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17797
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food contamination and toxicology
Language:Swedish
Deposited On:08 Jun 2022 11:26
Metadata Last Modified:09 Jun 2022 01:00

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics