Ramberg, Elsa, 2019. En utredning av Nyckelhålet med fokus på miljömässig hållbarhet : ger kriterierna vägledning för Livsmedelsverkets kostråd ”ät grönare”?. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences
|
PDF
843kB |
Abstract
Diskussionen om klimat och miljö tar allt större plats i vår vardag och under de senaste
åren har livsmedelsproduktionens koppling till dessa ämnen uppmärksammats.
Medvetenheten om vilka livsmedel som är miljömässigt hållbara ökar och mycket
forskning tyder på att livsmedel baserade på vegetabiliska råvaror har lägre klimatpåverkan
i koldioxidutsläpp såväl som vattenanvändning och landanvändning än animaliska
livsmedel.
År 2015 kom Livsmedelsverkets nya kostråd. I dem är inte bara hälsan tagen i
beräkning utan även miljömässig hållbarhet har vägts in. Samma år kom också den
nyaste uppdateringen av föreskrifterna till Nyckelhålet; Livsmedelsverkets föreskrifter
(2015:1) om användning av viss symbol. Kostråden och kriterierna för Nyckelhålet
är framförallt baserade på de nordiska näringsrekommendationerna från 2012.
Nyckelhålet är en märkning för livsmedel som ska göra det enklare för konsumenter
att hitta de hälsosammare alternativen ur varje livsmedelsgrupp. Till skillnad från
livsmedelsverkets kostråd inkluderar inte kriterierna för Nyckelhålet miljömässig
hållbarhet. Kriterierna berör i dagsläget fett och fettkvalitet, sockerarter, salt, fiber,
fullkorn, frukt och grönsaker
Syftet med denna studie var att utreda kriterierna för Nyckelhålet ur ett miljömässigt
hållbarhetsperspektiv. Detta gjordes genom att framförallt undersöka huruvida
livsmedel baserade helt eller delvis på vegetabilier, till exempel växtdryck och köttsubstitut,
har samma förutsättning att få märkas med Nyckelhålet som animaliska
livsmedel, till exempel mjölk och korv. Redan befintliga data samlades från olika helt
eller delvis vegetabiliska produkter och motsvarande animaliska produkter gällande
fett, mättat fett, socker, fiber och salt. De livsmedelsgrupper som studerades var
mjölk, yoghurt och fil, hårdost, färskost, korv, biffar/burgare, köttbullar, färs, grytbitar/
filéer, leverpastej och motsvarande helt eller delvis vegetabiliska produkter för
varje livsmedelskategori. En analys gjordes för varje utvald livsmedelsgrupp och resultaten
visar att ca 33% av de animaliska produkterna uppfyller kriterierna för att
märkas med Nyckelhålet och ca 27% av de helt eller delvis vegetabiliska alternativen.
Det uppmärksammades också att kriterierna för de vegetabiliska alternativen i många
fall är bristfälliga och inte lika genomarbetade, i vissa fall till och med uteblivna.
The climate debate is becoming increasingly important in our everyday lives and
during the past years the environmental impact of the food production has been noticed.
The awareness of environmentally friendly foods are increasing, and research
suggests that plant-based foods most often have a lower climate impact regarding
carbon dioxide as well as water and land usage compared to animal-based foods.
The National Food Agency of Sweden launched new food-based dietary guidelines
in 2015 and for the first time environmental aspects was taken to account. The same
year, the criteria for the Swedish front-of-pack label, the Keyhole were updated. The
dietary recommendations as well as the criteria for the Keyhole are based on the Nordic
Nutrition Recommendations from 2012. The intention with the Keyhole is to
make it easier for consumers to choose better choices from every food category, however
the Keyhole does not include environmental aspects. Fat, fat quality, sugars, salt,
dietary fibre, whole grain, fruits and vegetables is today regulated in the criteria for
the Keyhole.
The aim of this study was to investigate the criteria of the Keyhole focusing on
environmental aspects. The content of fat, saturated fat, sugar, fibre and salt of plantbased
foods were compared with the content of same nutrients of animal-based foods
and their ability to full fill the criteria for the Keyhole. The product categories that
were studied were milk, yoghurt, cheese, fresh cheese, sausages, burgers, meatballs,
grinded meat, filets, liver pate and plant-based alternatives to these products.
The results show that about 33% of the animal-based products and 27% of the
plant-based foods studied full fill the criteria for the Keyhole labelling. It was noticed
that the criteria for the plant-based foods were less detailed and adjusted to fit the
products.
Main title: | En utredning av Nyckelhålet med fokus på miljömässig hållbarhet |
---|---|
Subtitle: | ger kriterierna vägledning för Livsmedelsverkets kostråd ”ät grönare”? |
Authors: | Ramberg, Elsa |
Supervisor: | Sampels, Sabine |
Examiner: | Pickova, Jana |
Series: | Molecular Sciences |
Volume/Sequential designation: | 2019:30 |
Year of Publication: | 2019 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | NY010 Agronomprogrammet - livsmedel, för antagna fr.o.m. 2016 300 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Department of Molecular Sciences |
Keywords: | Nyckelhålet, miljömässig hållbarhet, hälsa, Vegetabiliska alternativ till kött och mejeri, SLVFS 2015:1 |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17503 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17503 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Food science and technology |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 03 Feb 2022 09:11 |
Metadata Last Modified: | 04 Feb 2022 02:00 |
Repository Staff Only: item control page