Home About Browse Search
Svenska


Bladin, Stina, 2018. How is sugar replaced by other ingredients in products labelled with "no added sugar" and how does this affect the energy, fat, carbohydrate, sugar and protein content?. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences

[img]
Preview
PDF
722kB

Abstract

Labels such as “no added sugar” is commonly used by food manufacturers and consumers may think that these products are healthier than similar products that contain “added sugar”. To recreate the sweet taste, the mouthfeel and texture in products with “no added sugar”, some other kind of ingredients need to be added. This can contribute to changes in the nutritional composition in the product. The aim of this study was to determine whether a replacement of sugar by other ingredients in the products; quark, muesli and protein bars change the energy, fat, carbohydrate, sugar and protein content. The aim was also to identify the used sweeteners in the selected products labelled with “no added sugars” and investigate the definition of the term “added sugar”. The study showed that the most commonly used sweeteners in products on the market labelled with “no added sugar” were; asesulfame k, aspartame, barley malt syrup, maltodextrin, oligofructose, fruits (dried, juice, concentrate and puree) and maltitol. Quark with “added sugar” contained more energy, fat, carbohydrates and sugars compared to quark with “no added sugar”. Protein bars with “added sugar” contained more energy, carbohydrates and sugars compared to protein bars with “no added sugar”. Protein bars with “no added sugar” contained more protein. Muesli with “added sugar” contained more sugars compared to muesli with “no added sugar”. Muesli with “no added sugar” contained more energy, fat and protein. The study also shows that the definition of “added sugar” differs between agencies and it can be hard for consumers to understand which kind of sweeteners that can replace sugar in products labelled with “no added sugar”.

,

Livsmedelsprodukter märkta med bland annat ”utan tillsatt socker” syns ofta i mataffärerna. Konsumenter kan tro att dessa produkter är ett hälsosammare alternativ jämfört med liknande produkter som innehåller socker. För att bevara sötman, munkänslan och texturen i produkter märkta med ”utan tillsatt socker” behövs någon annan ingrediens tillsättas, vilket kan leda till att näringsinnehållet i produkten ändras. Syftet med studien var att undersöka hur innehållet av energi, fett, kolhydrater, sockerarter och protein påverkas av ingredienser som ersätter sockret i produkterna; kvarg, müsli och proteinbars märkta med ”utan tillsatt socker”. Syftet var också att undersöka vad produkten har sötats med istället för socker i de utvalda produkterna märkta med ”utan tillsatt socker” samt att undersöka definitionen av ”tillsatt socker”. Studien visade på att de vanligaste ingredienserna istället för socker i produkterna på marknaden märkta med ”utan tillsatt socker” var; asesulfam k, aspartam, maltsirap, oligofruktos, frukt (torkad, juice, koncentrat och puré) och maltitol. Kvarg med ”tillsatt socker” innehöll mer energi, fett, kolhydrater och sockerarter jämfört med kvarg märkt med ”utan tillsatt socker”. Protein bars med ”tillsatt socker” innehöll mer energi, kolhydrater och sockerarter jämfört med protein bars märkt med ”utan tillsatt socker”. Protein bars märkt med ”utan tillsatt socker” innehöll mer protein. Müsli med ”tillsatt socker” innehöll mer sockerarter jämfört med müsli märkt med ”utan tillsatt socker”. Müsli märkt med ”utan tillsatt socker” innehöll mer energi, fett och protein. Studien visade också på att ”tillsatt socker” varierar i definition mellan olika myndigheter. Komplexiteten gör det svårt för konsumenter att veta vilka ingredienser som kan ersätta sockret i produkter märkta med ”utan tillsatt socker”.

Main title:How is sugar replaced by other ingredients in products labelled with "no added sugar" and how does this affect the energy, fat, carbohydrate, sugar and protein content?
Authors:Bladin, Stina
Supervisor:Andersson, Roger and Hellman, Minna
Examiner:Dimberg, Lena
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2018:6
Year of Publication:2018
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:sugars, added sugar, free sugar, food labelling, sweeteners, energy, obesity
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-9319
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-9319
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food science and technology
Food additives
Language:English
Deposited On:23 May 2018 09:06
Metadata Last Modified:23 May 2018 09:06

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics