Home About Browse Search
Svenska


Collinius, Ida, 2016. Long-chain polyunsaturated fatty acid production by microalgae. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img]
Preview
PDF
414kB

Abstract

Long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA) are essential to humans and needs to be consumed through the diet instead of production in the body. LC-PUFAs are in this report be categorized into omega-3 and omega-6 fatty acids. The aim of this study was to focus on LC-PUFAs that can be produced by species of microalgae of commercial interests.
There are estimated to exist 200 000 up to millions species of microalgae and the species are as diverse in cultivation strategies as in products. Strains of Arthrospira produce γ-linoleic acid (GLA). Crypthecodinium species and Schizochytrium species produce docosahexaenoic acid (DHA). Nannochlorpsis species, Nitzschia species and Phaeodactylum species can be cultivated for the production of eicosapentaenoic acid (EPA). Porphyridium species are potential for the production of arachidonic acid (AA).
The LC-PUFAs are important due to a wide range of health beneficial services. EPA and AA are the most important producers to eicosanoids among the fatty acids. Eicosanoids are important in the process of cell-signalling and also respond to inflammations. Categories of eicosanoids are prostaglandins, leukotrienes and thromboxane’s that are included in blood pressure reductions, pro-inflammatory effects, aggregation of thrombocytes and artery contractions et cetera.
Major depression disease and Alzheimer disease are suggested to benefit from supplements of LC-PUFA. EPA and DHA are part of membranes in the brain, and can improve cognitive functions, hence, have preventative effects to Alzheimer and major depression disease. Cardiovascular disease may also be prevented if sufficient omega-3 fatty acids are consumed. Eicosanoids derived from LC-PUFA may also affect the inflammatory response in the body. Eicosanoids derived from AA have a more severe inflammatory response, while eicosanoids derived from EPA and DHA can have anti-inflammatory response.

,

Långkedjiga fleromättade fettsyror (LC-PUFA) är essentiella för människan vilket innebär att de måste förtäras via dieten eftersom en produktion i kroppen inte är möjlig. LC-PUFA kan i den här rapporten kategoriseras in i 2 huvudgrupper; omega-3 och omega-6. Syftet med denna litteraturstudie var att fokusera på LC-PUFA som kan produceras av olika arter av kommersiellt intressanta mikroalger.
Det beräknas att existera 200 000 till miljontals arter av mikroalger i världen. Arterna är lika mångfaldiga i sin artskildhet som i odlingsstrategi och i sammansättning. Stammar av Arthrospira producerar γ-linolensyra (GLA). Arter av Crypthecodinium och Schizochytrium är potentiella för odling av dokosahexansyra (DHA). Arter av Nannochloropsis, Nitzschia och Phaeodactylum är potentiella för odling av produktion av Eikosapentaensyra (EPA). Arter av Porphyridium kan potentiellt odlas för produktion av arakidonsyra (AA).
LC-PUFA konsumtion är viktig på grund av sina utbredda hälsoförtjänster. EPA och AA är de viktigaste producenterna bland fettsyrorna till en rad olika eikosanoider. Eikosanoider är viktiga i processer så som cellsignalering och ger gensvar på inflammation. Det finns olika kategorier av eikosanoider så som prostaglandiner, leukotriener och tromboxaner. Dessa ingår i funktioner som blodtryckssänkning, trombocytaggregering, kärlsammandragningar et cetera.
LC-PUFA kan påverka, enligt studier, hälsan hos sjuka individer. Depressionssjukdomar och Alzheimers har studier föreslagit att motverkas på grund av intag av LC-PUFA. EPA och DHA utgör delar av fosfolipider och membran i hjärnan samt kan förbättra kognitiva funktioner. Hjärt- och kärlsjukdomar kan också förebyggas om omega-3 fettsyror konsumeras, enligt studier. Eikosanoider ursprungligen från LC-PUFA kan även påverka den infammatoriska responsen i kroppen. Eikosanoider från AA har en rikligare inflammatorisk respons medan eikosanoider från EPA och DHA kan ha antiinflammatorisk respons.

Main title:Long-chain polyunsaturated fatty acid production by microalgae
Authors:Collinius, Ida
Supervisor:Pickova, Jana
Examiner:Dimberg, Lena
Series:Publikation / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap
Volume/Sequential designation:452
Year of Publication:2016
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:micro algae, LC-PUFA, eicosanoids
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-6106
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-6106
Subjects:Food science and technology
Language:English
Deposited On:01 Dec 2016 15:18
Metadata Last Modified:01 Dec 2016 15:18

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits