Home About Browse Search
Svenska


Ehsanzamir, Sohail, 2016. How nutritional aspects can affect immune mediated inflammatory diseases. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img]
Preview
PDF
225kB

Abstract

Low- grade inflammation is a state where the immune system is chronically active and it is a major cause of various diseases such as type 1 diabetes, schizophrenia, different cardiovascular diseases and cancers. The diet, what we eat and the load of it plays an important role in the prevalence of those disease. This is proven by many studies that have been conducted on how foods affect certain biomarkers for inflammation, such as C- reactive protein, different cytokines and eicosanoids.
A high omega- 6 consumption compared to omega- 3 is one of many nutritional aspects which raises levels of biomarkers. Consuming more trans fatty acids, gluten and sugars have also been proved to heighten levels of such biomarkers meanwhile an energy restricted diet among overweight people and an increased intake of fruit and vegetables have lowered such levels significantly.

,

Kronisk inflammation är ett tillstånd då immunsystemet är aktivt under en längre period. Detta är orsaken till många sjukdomar som; typ 1 diabetes mellitus, schizofreni, kardiovaskulära sjukdomar och cancer. Kosten, vad vi äter och hur mycket, spelar en stor roll i förekomsten av sådana sjukdomar. Många olika studier påvisar hur mat påverkar biomarkörer för inflammation efter konsumtion. C- reaktivt protein, olika cytokiner och eikasanoider är några få av alla kända biomarkörer. En hög omega -6 konsumtion jämfört med omega- 3 är en av många nutritionella aspekter som höjer nivåer av biomarkörer för inflammation. Större konsumtion av transfetter, gluten och socker har hos många också associerats med förhöjda nivåer medans en kaloribegränsad diet och ett större intag av frukt och grönsaker sänkt dessa.

Main title:How nutritional aspects can affect immune mediated inflammatory diseases
Authors:Ehsanzamir, Sohail
Supervisor:Johansson, Monika
Examiner:Dimberg, Lena
Series:Publikation / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap
Volume/Sequential designation:445
Year of Publication:2016
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:chronic, inflammation, omega- 6, trans fatty acids, gluten, obesity, casein, biomarker, dairy, flavonoid, fruits, vegetables, carbohydrates
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5957
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5957
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food science and technology
Language:English
Deposited On:14 Oct 2016 12:07
Metadata Last Modified:14 Oct 2016 12:07

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics