Home About Browse Search
Svenska


Christenson, Linnéa H, 2016. Hoppkräftor (Copepoda) som föda till djur och människor. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231)

[img]
Preview
PDF
842kB

Abstract

Hoppkräftor (copepoda) används som föda till vattenlevande djur och har många användningsområden i naturen. De bidrar till miljönytta med sitt levnadssätt, födointag och näringsåtervinning. De är zooplankton som lever i sött, bräckt och salt vatten över hela jorden. Copepoder bidrar bland annat till en ökad överlevnadsgrad och snabbare tillväxt hos fisken på grund av omega 3 fettsyror och deras balanserade aminosyraprofil. En jämförelse av copepoders näringsinnehåll mot soja och insekter kan utröna om de är ett bra fodermedel för omnivora arter. Copepoder innehåller kitiner i sitt skal och den marina oljan som finns i copepoder är förestrad med långa kedjor av vaxestrar och fettalkoholer. Vaxestrar och kitin innehåller mycket näring och är svårt för landlevande djur som omnivorer att bryta ner. Sojan och copepoder innehåller lika mycket svavelbaserade aminosyror. Jod, mangan, zink och koppar finns det mycket av i copepoder och dessa har många viktiga funktioner i alla djur. Det är de yngsta djuren i varje kategori (gris, människa och fjäderfä) som har behov av störst koncentration aminosyror, vitaminer och mineraler förutom kalcium, där den värpande hönan har störst behov. Copepoder kan konkurrera med insekter och soja i närings- och aminosyra- innehåll, därför bör problemen med nedbrytning och utvinning ur vattnet lösas för att en produktion ska kunna komma igång till omnivora arter.

,

The zooplankton copepod lives in fresh, salt and brackish water all around the world. Because of their short lives of one year these tiny crustacean has many uses in nature. They are food for marine animals, nutrient recyclers and converts energy in the food chain. They contribute to fish-aquaculture with better survival, growth and counter malformation, which depends on their richness of omega 3 fatty acids and their balanced amino acid profile. A comparison with soybean and insects will tell us if copepods can be used as feed for omnivorous species. Copepods got chitin in their shell and their fatty acids are bound in the form of wax esters and fatty alcohols, which contain a lot of nutrients. The wax esters and chitin are hard for land living omnivorous animals to digest. The soy and the copepods contain equal amounts of sulphur-based amino acids. Iodine, manganese, zinc and copper are common nutrients in copepods witch can contribute to many important functions in the animals body. In the omnivorous species pigs, poultry and humans the youngest requires the highest concentration of nutrients, besides laying hens requirement for calcium. The copepods can compete with insects and soy in nutrient and amino acid content. If a more complete digestion of wax esters and chitin could be derived, copepods would be an excellent feed for omnivorous species.

Main title:Hoppkräftor (Copepoda) som föda till djur och människor
Authors:Christenson, Linnéa H
Supervisor:Lundh, Torbjörn
Examiner:Kiessling, Anders
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Volume/Sequential designation:575
Year of Publication:2016
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231)
Keywords:copepoder, fodermedel, omnivorfoder, humankonsumption, insekter, sojaböna, näringsvärde, aminosyra, protein, omega 3
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5625
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5625
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Aquaculture production
Food composition
Feed composition
Language:Swedish
Deposited On:08 Aug 2016 12:45
Metadata Last Modified:08 Aug 2016 12:45

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics