Home About Browse Search
Svenska


Martinsson, Helena, 2016. Seaweed products on the Swedish market as a source of omega-3 fatty acids. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img]
Preview
PDF
747kB

Abstract

To know if seaweed products on the Swedish markets could contribute to a better ω3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) nutritional status a selection of eight dried red and brown macroalgae were chosen for this study. The fat content was deter-mined in all the algae and the fatty acid composition was examined by gas chromatography. Overall the seaweeds displayed a low fat content with 0.24 and 3.28g/100g dry weight (DW). The red algae Porphyra yezoensis had the highest content of PUFAs with 58.7% and also the highest content of eicosapentaenoic acid (EPA) with 49.8%, while Undaria pinnatifida displayed the second highest levels with 44.4% PUFA and 13.3% EPA. Remaining seaweeds had a PUFA content ranging between 0.98 and 30.1% and an EPA content between 0.00 and 4.10%. Expressed in mg/g DW the EPA content for Porphyra yezoensis was 6.15 mg/g DW and Undaria pinnatifida 1.34 mg/g DW. Majority of the species studied had a beneficial ω6/ω3 ratio with 0.17 and 4.88. Docosahexaenoic acid (DHA) was not detected in any of the samples. The richest source for EPA was Porphyra yezoensis. It could be a valuable source for ω3 PUFAs for to improve the ω3 status in humans.

,

Långkedjade ω3 fettsyror behövs för att upprätthålla viktiga fysiologiska funktioner i cellmembranen. Det är vanligt med ett för lågt intag av dessa fettsyror vilket kan leda till diverse bristsymptom. Ett större intag skulle därför vara fördelaktigt för folkhälsan. Efterfrågan på fiskolja som är en källa till ω3 fettsyror har ökat och för att kunna möta ett eventuellt större behov behövs alternativ. Eftersom fettsyrasammansättningen i tång är fördelaktig med avseende på hög procenthalt fleromättade fettsyror av totalt fettinnehåll är de av intresse. Två av de kvantitativt viktigaste fleromättade fettsyrorna är eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).
För att undersöka om tångprodukter på den svenska marknaden kan bidra till en bättre ω3 status gjordes ett urval av åtta torkade röda och bruna makroalger. Fett-mängden bestämdes och fettsyrasammansättningen undersöktes i en gaskromato-graf. Tången uppvisade låga fetthalter, mellan 0,24 och 3,28g/100g torrvikt. Rödalgen Porphyra yezoensis hade högst procenthalt fleromättade fettsyror (58,7%) samt högst innehåll av EPA (49,8%). Undaria pinnatifida hade näst högst nivåer med 44,4% fleromättade fettsyror samt 13,3% EPA. Övriga sjögräs hade nivåer mellan 0,98 och 30,1% fleromättade fettsyror samt 0,00 och 4,10% EPA. Uttryckt i mg/g torrvikt var innehållet EPA i Porphyra yezoensis 6,15 mg/g och Undaria Pinnatifida hade 1,34 mg/g. De flesta sjögräsen hade en fördelaktig ω6/ω3 ratio mellan 0,17och 4,88. Dessa resultat visar att Porphyra yezoensis är en möjlig källa för EPA och skulle kunna nyttjas för en bättre ω3 status.

Main title:Seaweed products on the Swedish market as a source of omega-3 fatty acids
Authors:Martinsson, Helena
Supervisor:Pickova, Jana
Examiner:Koch, Kristine
Series:Publikation / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap
Volume/Sequential designation:430
Year of Publication:2016
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:macroalgae, rhodophyta, phaeophyta, ω-3 fatty acids, polyunsaturated fatty acds
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5169
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5169
Subjects:Food science and technology
Language:English
Deposited On:23 Feb 2016 15:38
Metadata Last Modified:23 Feb 2016 15:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits