Home About Browse Search
Svenska


Karlsson, Caroline, 2015. Kaffesump : nya produkter från avfall. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img]
Preview
PDF
484kB

Abstract

Coffee is one of the most important trade goods in the world. In some of the developing countries that produce coffee the income from coffee export generates almost 50 percent of the total income for the country. Coffee is also one of the most consumed drinks worldwide. The nearly 25 million coffee growers in the world are located in tropical countries, were they produce around 8 million ton of coffee each year. When coffee is produced it generates waste. The purpose of this literature study is to find out if the spent coffee grounds contain any compounds of value for the industries and if there are any economic benefits in taking advantages of these compounds. One advantage of trying to exploit the compound and substances found in spent coffee grounds are that the availability of the raw material. For every ton of non-roasted coffee beans there will be about 650 kg of grounds produced. Spent coffee grounds proved to be rich in many useful substances such as fatty acids, antioxidants and dietary fiber, which can be used in the food industry in different ways. It is of great importance that the waste from the coffee production is reduced, because the great amounts produced today have a negative impact on our environment.

,

Kaffe är en av världens viktigaste handelsvaror och i utvecklingsländer står exporten av kaffe för nästan 50 procent av landets inkomst. Det är också en av världens mest populära drycker och dricks idag i världens alla hörn. De 25 miljoner kaffeodlare som finns i främst tropikerna producerar årligen runt 8 miljoner ton med kaffe. Och i takt med att det produceras kaffe genereras det också avfall. Detta är en litteraturstudie vars syfte var att ta reda på om kaffesumpen innehåller ämnen som skulle kunna vara värdefulla för industrin på ett eller annat sätt. Och om det är ekonomisk försvarbart att försöka ta tillvara på dessa. Fördelen med att försöka utnyttja de ämnen som finns i kaffesump är att tillgången på råmaterialet är stor, då det bildas ca 650 kg kaffesump per ton orostade kaffebönor. Kaffesumpen visade sig vara rik på flertalet användbara ämnen så som fettsyror, antioxidanter och kostfiber, som kan användas inom livsmedelsindustrin på olika sätt. Det är idag av yttersta vikt att återvinningen av kaffesump ökar, då de stora mängderna som produceras har en negativ effekt på vår miljö.

Main title:Kaffesump
Subtitle:nya produkter från avfall
Authors:Karlsson, Caroline
Supervisor:Koch, Kristine and Hagström, Johan
Examiner:Dimberg, Lena
Series:Publikation / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap
Volume/Sequential designation:422
Year of Publication:2015
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:kaffesump, avfall, nya produkter, spent coffee grounds, new products, waste
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-4867
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-4867
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food science and technology
Language:Swedish
Deposited On:24 Sep 2015 13:59
Metadata Last Modified:24 Sep 2015 13:59

Repository Staff Only: item control page