Rosén, Anna, 2013. Aktuella trender inom nötköttsproduktionen. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science
|
PDF
233kB |
Abstract
I den här studien beskrivs framtida trender och möjligheter inom köttindustrin med fokus på konsumenternas behov. Det är främst två trender som identifieras i studien, i) förändringar i animalieproduktionen och ii) förändringar i framställning av köttprodukter. Förr var utmaningen inom animalieproduktionen den ökade tillväxten av befolkningen, idag är målet främst att förbättra konsumtionen så att den är hållbar för miljön utan att kompromissa med produktionens effektivitet. Konsumenternas efterfrågan på hälsosamma produkter är också en viktig drivkraft inom köttindustrin och efterfrågan på dessa produkter ökar stadigt. Inom animalieproduktionen är de stora trenderna ekologisk produktion och användning av nutritionella ingredienser i djurfodret för att förbättra kvalitén och näringsvärdet på slutprodukten, t.ex. foder med en fettsyrasammansättning men hög halt av PUFA(polyunsaturated fattyacids). Den ekologiska produktionen antas vara till nytta för djurskyddet som Sverige värnar om. Inom köttproduktionen är den stora trenden utvecklingen av hälsosamma produkter, t.ex. låg fetthalt, saltreducerande och probiotika berikade produkter. Den andra trenden är att garantera säkra produkter och förbättra hållbarheten på kött genom att använda nya förpackningstekniker t.ex. aktiva förpackningar. Arbetet inom industrin har också fokuserat på att försöka utnyttja animaliska biprodukter på ett effektivt sätt och använda dessa vid framtida utveckling av funktionella köttprodukter.
,This study was performed to identify novel trends and future opportunities in meat industry with special emphasis on consumer's needs. Two major types of trends were identified in this study, i) changes in livestock production and ii) changes in meat processing. Additionally, efforts in meat industry are focused on attempts to efficiently utilize animal by-products. Previously, challenges in livestock production were mainly determined by growth of human population, whereas nowadays major goal is to improve environmental sustainability without compromising livestock production efficiency. Consumer’s demand for healthy products is also important driver in livestock production. Thus, within livestock production sector major current trends are organic production and use of specific dietary ingredients in animal feed to improve nutritional value of final product, for example, fatty acid composition with higher PUFA content. Additionally, organic production is believed to be beneficial for animal welfare. Within meat procession sector, one of the major trends is development of healthy products, for example low-fat products, salt-reduced products and products enriched with probiotics. The second trend is to ensure meat safety and improve meat shelf-live by using novel packaging, for example active packaging.
Main title: | Aktuella trender inom nötköttsproduktionen |
---|---|
Authors: | Rosén, Anna |
Supervisor: | Galia, Zamaratskaia |
Examiner: | Dimberg, Lena |
Series: | Publikation / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap |
Volume/Sequential designation: | 384 |
Year of Publication: | 2013 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Dept. of Food Science |
Keywords: | Nötkött, nötköttsproduktion, probiotika, köttkvalité, köttprodukter, trender |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2845 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2845 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Food science and technology |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 22 Oct 2013 08:14 |
Metadata Last Modified: | 22 Oct 2013 08:14 |
Repository Staff Only: item control page