Vo, Thinh, 2013. Hur kan miljö- och hälsoskyddskontoren i Stockholms län uppnå en bättre samsyn i livsmedelstillsynen?. Second cycle, A1E. Uppsala: SLU, Dept. of Microbiology
|
PDF
319kB |
Abstract
Under 2006 skedde omfattande förändringar i livsmedelslagstiftningen, dels på EU-nivå, dels på nationell nivå. Det nya regelverket blev mindre detaljstyrt och mer inriktat på de mål som ska nås. Mot bakgrund av denna inbyggda flexibilitet ställs högre krav på inte bara livsmedelsföretagare, utan även på inspektörernas kompetens. Livsmedelslagstiftningen är utformad så att det innebär ett stort tolkningsutrymme för inspektörerna. Samtidigt måste kontrolltillsynen vara enhetlig över kommungränserna. För att detta ska gå att förverkliga krävs att miljö- och hälsoskyddskontoren har en samsyn mellan kommunerna.
Syftet med studien var att föreslå konkreta lösningar på hur miljö- och hälsoskyddskontoren i Stockholms län kan uppnå en bättre samsyn i livsmedelstillsynen. För att uppnå detta har en litteraturstudie och en enkätundersökning genomförts.
De områden som inspektörerna ville ha mest samsyn i är sju stycken, bl.a. kontrollbedömningar, riskklassning och avgifter samt beslutsmallar. Samsynsområden och förslag till förbättringar ska vara till nytta i det fortsatt arbetet med ökad samsyn i Stockholms län. Förhoppningsvis leder det till att ansvariga ledare och inspektörer omsätter dem i verklighet.
Resultatet medförde följande förslag.
1. Att be om ökat stöd från Livsmedelsverket för framtagning av gemensamma dokumentmallar
2. Att anordna gemensamma projekt, utbildningar samt temadagar.
Main title: | Hur kan miljö- och hälsoskyddskontoren i Stockholms län uppnå en bättre samsyn i livsmedelstillsynen? |
---|---|
Authors: | Vo, Thinh |
Supervisor: | Ottoson, Jacob R |
Examiner: | Roos, Stefan |
Series: | Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för mikrobiologi |
Volume/Sequential designation: | 2013:8 |
Year of Publication: | 2013 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A1E |
Student's programme affiliation: | NG004 Food Control - Magister (1 year master) Programme 60 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Dept. of Microbiology |
Keywords: | samsyn, samverkan, livsmedelstillsyn, livsmedelskontroll, Stockholms län, miljö- och hälsoskyddskontor, miljökontor, kontrollmyndighet, förbättring |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2641 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2641 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Legislation Food science and technology |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 20 Aug 2013 13:48 |
Metadata Last Modified: | 20 Aug 2013 13:48 |
Repository Staff Only: item control page