Home About Browse Search
Svenska


Abrahamson, Agnes and Nyman, Matilda, 2012. Hållbarhet på mjölk. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img]
Preview
PDF
774kB

Abstract

En del i debatten om att minska matsvinnet diskuterar nyttan av att sänka kyl- skåpstemperaturen, för att undvika att mat förskäms. Den här studiens syfte är att undersöka fördelarna och förbättra hållbarheten på mjölk genom att förvara den i en lägre temperatur, ur ett mikrobiellt och sensoriskt perspektiv. Miljöaspekten kommer också beröras kort. Hållbarheten studeras genom att lagra mjölk i 4 ␣C och 8 ␣C i två veckor och analysera den mikrobiologisk genom att räkna totalantal bakterier och värmeresistenta bakterier och sporer. Den sensoriska analysen utförs av en smakpanel bestående av studenter. Mjölken som används i studien är Arla Mellanmjölk 1,5 % fetthalt, då den står för större delen av konsumerad mjölk i Sverige. Förpackningen som användes var av typen takås med skruvkork. Studien utförs på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm i samarbete med mikrobio- logiska institutionen på Sveriges Lantbruksuniversitet. Studien visar att mjölken har bättre mikrobiell status om den förvarats i svalare temperatur.

,

To minimize the amount of food waste due to deterioration it is recommended to
lower the temperature in the fridge. The aim of this study is to analyze the benefits
and improve the shelf-life of milk by keeping it in a cooler temperature from a
microbiological and sensory point of view. The shelf-life is studied by storing
milk in 4 °C and 8 °C for two weeks by culturing total bacteria, cold tolerant psy-
chotropic bacteria and looking for presence of Bacillus cereus spores. The milk
used in this study comes from Arla and has a fat content of 1, 5 % which is the
major consumed milk in Sweden. The package type gable top with a screw stopper
was used. The sensory analysis was performed by students at Swedish University
of Agricultural Sciences. The assignment was made on a request from Konsu-
mentföreningen Stockholm and cooperation with the microbiological institution at
SLU. Our study shows that milk has a better microbial status when stored in a coo-
ler temperature.

Main title:Hållbarhet på mjölk
Authors:Abrahamson, Agnes and Nyman, Matilda
Supervisor:Jonsson, Hans
Examiner:Dimberg, Lena
Series:Publikation / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap
Volume/Sequential designation:342
Year of Publication:2012
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:mjölk, hållbarhet, bakterieodling, sensorisk analys
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1806
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1806
Subjects:Food science and technology
Language:Swedish
Deposited On:24 Oct 2012 11:45
Metadata Last Modified:24 Oct 2012 11:45

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits