Home About Browse Search
Svenska


Edvinsson, Anna, 2009. Ekologisk dagvattenhantering med biodiken : teknik, utveckling och inspiration. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Urban and Rural Development

[img]
Preview
PDF
804kB

Abstract

De traditionella dagvattensystemen med underjordiska ledningsnät innebär stora komplikationer i form av översvämningar och en mycket negativ miljöpåverkan. Genom att istället efterlikna naturens kretslopp renar och fördröjer de ekologiska dagvattensystemen vattnet på dess väg mot det mottagande vattendraget, recipienten, och avlastar samtidigt ledningsnätet. Denna uppsats syftar till att informera, argumentera och inspirera till en utökad användning av dessa system och att särskilt belysa biodikets roll och funktion.

Biodiken, eller bioswales, är grunda, vegetationsbeklädda diken med svag lutning som renar, infiltrerar och fördröjer dagvattnet och kan exempelvis användas längs vägar, på parkeringsplatser eller bostadsgårdar. De är flexibla som gestaltningselement och effektiva ur reningssynpunkt, men de kräver rätt utformning och dimensionering. Därför beskrivs i detta arbete tekniken och de viktigaste parametrarna man bör tänka på vid planering och anläggande av biodiken. Form, lutning och längd är centralt vid utformningen och reglerar biodikets fördröjningsförmåga. Även vegetationen bidrar till att sänka vattnets hastighet och genom att partiklar då hinner sjunka till botten, sedimentera, renas även vattnet. I jorden filtreras vattnet från ytterligare föroreningar och de mikroorganismer som lever där omvandlar dessutom föroreningar till former som växterna lätt kan ta upp och lagra i sin biomassa. På så sätt är biodiket ett komplext system där alla delar spelar en viktig roll och om de är korrekt utformade är biodiket en välfungerande och effektiv metod för omhändertagande av dagvatten.

Ekostaden Augustenborg i Malmö och bostadsområdet High Point i Seattle i USA är två bra exempel där ekologisk dagvattenhantering har betytt mycket ur såväl sociala som ekologiska perspektiv och där man har visat på den potential och variationsrikedom som finns i systemen.

Main title:Ekologisk dagvattenhantering med biodiken
Subtitle:teknik, utveckling och inspiration
Authors:Edvinsson, Anna
Supervisor:Tidbeck, Elin
Examiner:UNSPECIFIED
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2009
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY004 Landscape Architecture Programme, Ultuna 300 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Dept. of Urban and Rural Development
(LTJ, LTV) > Dept. of Urban and Rural Development
Keywords:ekologisk dagvattenhantering, biodike, bioswale, hållbart samhälle, fördröjning, infiltration, dagvattenrening
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-8-174
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-8-174
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Pollution
Drainage
Meteorology and climatology
Aquatic ecology
Soil biology
Language:Swedish
Deposited On:03 Sep 2009 11:24
Metadata Last Modified:20 Apr 2012 14:09

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics