Sundström, Rosmarie, 2024. Odling av gemenskaper i andelsjordbruk. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Dept. of Urban and Rural Development
|
PDF
788kB |
Abstract
Syftet med den här studien är att bidra med kunskaper om hur gemenskaper uppstår och utvecklas i andelsjordbruk i Sverige. Genom enkäter, intervjuer och observationer undersöker studien vad som karaktäriserar gemenskaper samt hur de organiseras och utvecklas i andelsjordbruk.
Resultaten visar att det i andelsjordbruk framför allt uppstår och utvecklas gemenskaper baserat på olika incitament och värderingar kring medlemskap och arbete. Konsumenter ansluter sig till andelsjordbrukens medlemsgemenskaper för att få ekologiska och lokala grönsaker samtidigt som de vill stötta en lokal producent. Även om de flesta initiativtagare tycks starta sina andelsjordbruk på egen hand utvecklar de efterhand arbetsgemenskaper tillsammans med anställda, volontärer, engagerade medlemmar och/eller praktikanter.
Medlems- och arbetsgemenskaper i andelsjordbruk karaktäriseras av att vara olika stora, och mer eller mindre personliga och formella. I jämförelse med andra alternativa matsystem såsom REKO indikerar resultaten att det kan finnas en högre grad av personlig gemenskap i andelsjordbruk – med fler och djupare sociala och inkluderande inslag för både producenter och konsumenter.
De utmaningar som gemenskaper i andelsjordbruk står inför är på många vis kopplade till hur rörelsen för alternativa matsystem kan växa i Sverige. Troligen kan en väg framåt förstås genom att diskutera frågor om medlems- och arbetsgemenskaper kopplat till modellen för andelsjordbruk.
,The purpose of this study is to contribute with knowledge about how communities develop in Community Supported Agricultures in Sweden. Through surveys, interviews, and observations, this study analyses how communities in Community Supported Agricultures are characterized, organized, and developed over time.
The result shows how communities in Community Supported Agricultures develop and how they are organized based on different incentives and values linked to membership and work. People take part in Community Supported Agriculture as consumers wanting to receive ecological local vegetables while at the same time supporting a local producer. Even though most initiators of Community Supported Agricultures are “alone” in the beginning, the producers develop work teams with employees, volunteers, engaged members or trainees.
Members’ groups and work teams in Community Supported Agricultures are of different size, both informal and formal character and they are characterized by more of intimate relations compared to other alternative food networks in Sweden.
The challenges that communities in Community Supported Agricultures are facing are in many ways closely connected to how the movement of the alternative food networks can grow in Sweden. How to approach it can probably be understood by discussing questions about member’s groups and working teams linked to the model of the Community Supported Agricultures.
Main title: | Odling av gemenskaper i andelsjordbruk |
---|---|
Authors: | Sundström, Rosmarie |
Supervisor: | Sandström, Emil |
Examiner: | Beckman, Malin |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2024 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A2E |
Student's programme affiliation: | NY009 Agriculture Programme - Rural Development 300 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Dept. of Urban and Rural Development (LTJ, LTV) > Dept. of Urban and Rural Development |
Keywords: | andelsjordbruk, gemenskaper, community, alternativa matsystem, organisering, gemeinschaft-gesellschaft, Community Supported Agriculture, CSA |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-500835 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-500835 |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 30 Aug 2024 08:36 |
Metadata Last Modified: | 31 Aug 2024 01:04 |
Repository Staff Only: item control page