Home About Browse Search
Svenska


Magnussen, Signe, 2022. Råmjölkens användningsmöjligheter och egenskaper : the uses and properties of colostrum. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences

[img]
Preview
PDF
671kB

Abstract

Råmjölken är den första mjölken som däggdjur producerar efter födsel. Råmjölken är rik på makro- och mikronäringsämnen, immunmodulatorer och tillväxtfaktorer. Råmjölken produceras ungefär de tre första dagarna efter födseln. Kon producerar mer råmjölk än vad kalven behöver. Syftet med detta arbete är att presentera råmjölkens egenskaper. Även presentera lämpliga bearbetningsprocesser för råmjölken och livsmedel med tillsatt råmjölk. Arbetet genomfördes som en litteraturstudie där informationen hämtades från vetenskapliga artiklar och litteratur.
Vid insamling och bearbetning finns utmaningar. Under insamling krävs det att företaget har stora volymer av råmjölk för att det ska vara lönsamt att samla in. Vid bearbetning krävs det att de patogena mikroorganismerna hämmas i råmjölken samtidigt som kvalitén bevaras. Pastörisering är fördelaktigt mot de patogena mikroorganismerna, dock förloras en del av immunglobinerna vilket resulterar i en försämrad kvalité av råmjölken. Spraytorkning är en kostnadseffektiv metod som minskar vattenaktivitet i råmjölken. Dock är frystorkning den mest lämpade processen då majoriteten av immunoglobulinera bevaras.
Studier har genomförts där man testat att berika yoghurt med råmjölk och resultatet blev en proteinrik produkt. I en annan studie undersöktes möjligheter att få fram en färskost gjort på enbart råmjölk. Färskosten erhöll bra näringsvärden, dock blev inte texturen särskilt accepterad. Färska mejeriprodukter är inte lika fördelaktigt vid lagring och hållbarhet jämfört med pulver som kan förvaras i rumstemperatur under längre tid. Att kosttillskott av råmjölk är det som förekommer mest på marknaden är inte överraskande på grund av råmjölkens påstådda hälsofördelar för mänsklig konsumtion. Dock krävs mer forskning kring om dessa påståenden stämmer.

,

Colostrum is the first milk that mammals produce after birth. Colostrum is rich in macro- and micronutrients, immune modulators and growth factors. The cow produces more colostrum than the calf needs. The purpose of this work is to present the properties of colostrum, suitable processing methods and foods with added colostrum. The work was carried out as a literature study where the information was taken from scientific articles and literature.
There are challenges when collecting and processing. During collection, the company is required to have large volumes of colostrum. During processing, it is required that the pathogenic microorganisms are inhibited while the quality remains. Pasteurization is beneficial against the pathogenic microorganisms, however, some of the immunoglobins are lost. Spray drying is a cost-effective method that reduces water activity in colostrum. However, freeze-drying is the most suitable process method since most immunoglobulins are preserved.
Studies have been carried out where they have enriched yoghurt with colostrum resulting in a protein-rich product. One other study investigated the possibility to create cream cheese made from colostrum only. The cream cheese received good nutritional value; however, the texture was not particularly accepted. Fresh dairy products are not as advantageous as the shelf life is relatively short compared to powders that can be stored at room temperature for a longer period. The dietary supplements of colostrum are the most common once on the market. This is due to the alleged health benefits of colostrum for human consumption; however, more research is needed.

Main title:Råmjölkens användningsmöjligheter och egenskaper
Subtitle:the uses and properties of colostrum
Authors:Magnussen, Signe
Supervisor:Johansson, Monika
Examiner:Pickova, Jana
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2022:60
Year of Publication:2022
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY010 Agronomprogrammet - livsmedel, för antagna fr.o.m. 2016 300 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:råmjölk, näringsämnen, bearbetning, livsmedel
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-18334
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-18334
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food science and technology
Language:Swedish
Deposited On:21 Sep 2022 05:46
Metadata Last Modified:22 Sep 2022 01:00

Repository Staff Only: item control page