Home About Browse Search
Svenska


Gustafsson, Louise, 2022. Surviving ratio of milk microflora during storage at freezing temperature : a pilot study. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences

[img] PDF
1MB

Abstract

Milk contains beneficial and non-beneficial bacteria which contribute with different outcomes to milk and dairy products. Beneficial bacteria are important during manufacturing while non-beneficial bacteria cause spoilage, food related outbreaks but also economical losses for the dairy industry. It is therefore important to control the survival of wanted and unwanted bacteria through microbial analyses. For this purpose, it would be beneficial if milk samples could be stored frozen for some time until analyses will be performed. The aim of this study was to investigate changes in ratio of milk microbiota during storage at two freezing temperatures, -20°C and -80°C, with respect to time. The hypothesis was that no change of milk microbiota would occur. The microbial community in the fresh milk was investigated directly after collection followed by once-a-week cultivation during eight weeks. Analysis was performed through pure culture streaking method both aerobically on Plate Count agar (PCA) and anaerobically on De Man Rogosa and Sharpe (MRS) agar. Bacterial identification was performed using MALDI-TOF MS. Results revealed an effect of storage temperature, where the number of CFU/ml cultivated from milk samples stored at -80°C was higher than after storage at -20°C, irrespectively if bacteria were cultured on PCA or MRS. However, the effect was only significant for bacteria cultured on MRS. There was a significant effect of storage time on both aerobes and anaerobes when cultivating milk samples stored at -80°C and -20°C, respectively. However, for aerobes the difference between these two temperatures was not significant. The colony characterization by MALDI-TOF MS identified 14 different species from PCA and 9 species from MRS media. In conclusion, to maintain the original microbial community in milk during storage at freezing temperatures, storage of milk samples at -80°C is recommended.

,

Mjölk innehåller bakterier som kan ha såväl en positiv respektive negativ inverkan på mjölk och mejeriprodukter. Fördelaktiga bakterier har en betydelsefull roll inom förädlingsprocesser medan ofördelaktiga bakterier kan orsaka livsmedelsrelaterade utbrott och förstörelse av mejeriprodukter och slutligen leda till ekonomiska förluster för mejeriindustrin. Följaktligen är det av stor vikt att utföra kontroller av både fördelaktiga och ofördelaktiga bakterier via mikrobiella analyser. I detta sammanhang vore det fördelaktigt om mjölkprover kunde förvaras frysta under en kortare tid tills analyserna kan genomföras. Syftet med denna studie var att undersöka förändringar i mjölkens mikroflora över tid under förvaring i två frystemperaturer, -20°C och -80°C. Hypotesen var att ingen förändring i sammansättningen av mjölkens mikroflora skulle uppstå. Mikrofloran i den färska mjölken undersöktes direkt efter provtagningen med hjälp av odlingsbaserade metoder, och analyserna följde upp veckovis under åtta veckor. Mjölkprover odlades aerobt på Plate Count Agar (PCA) samt anaerobt på De Man, Rogosa and Sharpe (MRS) agar. MALDI-TOF MS användes för identifiering av bakteriekolonier. Resultaten visade att antalet CFU/ml odlade från mjölkprover förvarade i -80°C var högre för båda bakterietyperna men att det högre antalet enbart var signifikant för anaeroba bakterier. Odlingarna visade en signifikant effekt av lagringstid för aeroba bakterier förvarade i -80°C respektive för anaeroba bakterier förvarade i -20°C. Däremot var skillnaden mellan de två temperaturerna inte signifikant för de aeroba bakterierna. MALDI-TOF MS kunde identifiera 14 olika arter från PCA- och 9 från MRS agar. Sammanfattningsvis rekommenderar studien att mjölkprover förvaras i -80°C för att bibehålla mjölkens mikroflora vid förvaring innan mikrobiella analyser genomförs.

Main title:Surviving ratio of milk microflora during storage at freezing temperature
Subtitle:a pilot study
Authors:Gustafsson, Louise
Supervisor:Johansson, Monika
Examiner:Lundh, Åse
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2022:56
Year of Publication:2022
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:NY010 Agronomprogrammet - livsmedel, för antagna fr.o.m. 2016 300 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:Raw cow´s milk, raw milk quality, milk microflora, culturing methods, MALDI-TOF MS, cold storage of milk
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-18256
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-18256
Subjects:Food science and technology
Language:English
Deposited On:02 Sep 2022 08:49
Metadata Last Modified:03 Sep 2022 01:02

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits