Nabb, Evelina and Salim, Taban, 2022. Redlighet inom livsmedelshantering : en kvalitativ studie av möjliga orsaker till brister avseende redlighet. Second cycle, A1E. Uppsala: SLU, Dept. of People and Society
|
PDF
2MB |
Abstract
Under de senaste decennierna har intresset för livsmedelssäkerhet ökat i hela världen och inte minst i Sverige. Redlighet är ett återkommande begrepp i Europaparlamentets och rådets förordningar som förknippas med livsmedelssäkerhet och blev därför genast intressant att titta närmare på och undersöka ifall lagen som stödjer redlighet verkligen följs i verksamheter som hanterar livsmedel.
För att undersöka att lagstiftningen gällande redlighet följs och samtidigt skaffa sig en djupare förståelse för ämnet valdes två metoder oberoende av varandra. Den ena metoden går ut på att samla information från verksamhetsutövare genom fysiska träffar och hos en del utvalda går ut på att samla in data från en expertpanel inom ämnet redlighet, kring orsaker till varför lagstiftningen möjligen inte efterlevs.
Efter avslutad undersökning visar det sig att verksamheterna följer lagstiftningen. Expertpanelen hade dock olika uppfattningar om orsakerna varför lagstiftningen inte alltid följs men det återkommande temat är pengar.
,In recent decades, interest in food safety has increased throughout the world and not least in Sweden. Honesty and integrity are a recurring concept in the European Parliament and Council regulations related to food safety, and therefore this subject immediately became interesting to take a closer look at and examine whether the law regarding honesty in food handling is really complied with in different companies.
To investigate if the legislation is complied with and at the same time gain a deeper understanding of the subject, two methods were chosen independently of each other. One method is to collect information from different companies through inspections whereas the second method is to collect data from an expert panel on the subject.
After completing the investigation, it turns out that the companies do follow the legislation. However, the expert panel had different views regarding reasons why the legislation is not always followed but the recurring theme is money.
Main title: | Redlighet inom livsmedelshantering |
---|---|
Subtitle: | en kvalitativ studie av möjliga orsaker till brister avseende redlighet |
Authors: | Nabb, Evelina and Salim, Taban |
Supervisor: | Ljung, Magnus |
Examiner: | Eriksson, Mattias |
Series: | Molecular Sciences |
Volume/Sequential designation: | 2022:29 |
Year of Publication: | 2022 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A1E |
Student's programme affiliation: | NG007 Food Inspection - Master´s Programme (60 credits), 60.0hp |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of People and Society |
Keywords: | Redlighet, livsmedelshantering, livsmedelssäkerhet, delfi-metod, livsmedelsfusk |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17988 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17988 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Food science and technology |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 07 Jul 2022 11:55 |
Metadata Last Modified: | 08 Jul 2022 10:33 |
Repository Staff Only: item control page