Home About Browse Search
Svenska


Andersson, Cecilia, 2021. The Nordic Keyhole : quantitative analysis of its use in productreformulation and development. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences

[img] PDF
1MB

Abstract

Front of pack nutrition label (FOPNL) could be used to guide consumers to healthier choices. FOPNL were therefore used as a tool for consumers to give guidelines in choosing healthy food. The FOPNL Nordic Keyhole has the criteria low amount of sugar, low amount of salt, low amount of fat, and high amount of dietary fiber and whole grain in food products. The overarching aim of the study was to investigate if and how food business operators use the Nordic Keyhole symbol as a guideline when producing healthy food. The used methods were a survey, discussion with food business operators and literature study. Identified challenges which the Swedish Food Agency has to work further with, were advertising. It is important for consumers that Nordic Keyhole products are appealing but remain healthy. It seems like the criteria salt, fat and whole grain have some issues depending on food category compared to the criterion sugar for which there were no issues mentioned. To be able to produce healthy products which consumer wants to buy, it is important for product developers to put focus on a packaging which looks healthy. Advantages and disadvantages were described for some FOPNL in Europe. Overall, all the respondents agree that they want to continue working with the Nordic Keyhole in Sweden. Finally, some positive aspects of the Nordic Keyhole were mentioned. More than half of the food producers label with the Nordic Keyhole. Food business operators generally have a positive attitude to the Nordic Keyhole.

,

En framsidmärkning på en förpackning (FOPNL) kan användas för att vägleda konsumenterna till hälsosammare val. FOPNL användes därför som ett verktyg för kunder för att tillhandahålla konsumentriktlinjer för val av hälsosam mat. Märkningen Nyckelhålet har kriterierna lågt innehåll av socker, salt, och fett, samt högt innehåll av kostfiber och fullkorn i livsmedelsprodukter. Det övergripande syftet med studien var att undersöka hur livsmedelsföretagare använder Nyckelhålet som en riktlinje vid produktion av hälsosam mat. Metoderna som användes var enkätundersökning, diskussion med livsmedelsföretagare och en litteraturstudie. Identifierade utmaningar som Livsmedelsverket behöver arbeta med ytterligare är reklam. Det är viktigt för konsumenterna att Nyckelhålet har tilltalande produkter som också är nyttiga. Det verkar som om kriterierna salt, fett och fullkorn är mer eller mindre problematiska beroende på livsmedelskategori, i jämförelse med kriteriet socker som det inte nämnts något problem för. För att producera hälsosamma produkter som konsumenten vill köpa är det viktigt för produktutvecklare att fokusera på en förpackning som ser hälsosam ut. Fördelar och nackdelar nämns för olika FOPNL i Europa, men totalt sett är alla respondenterna överens om att man vill fortsätta arbeta med Nyckelhålet i Sverige. Till sist nämndes några positiva aspekter med Nyckelhålet. Mer än hälften av livsmedelsproducenterna använder märkningen Nyckelhålet. Livsmedelsföretagare har i allmänhet en positiv inställning till Nyckelhålet.

Main title:The Nordic Keyhole
Subtitle:quantitative analysis of its use in productreformulation and development
Authors:Andersson, Cecilia
Supervisor:Andersson, Annica and Öhrvik, Veronica
Examiner:Andersson, Roger
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2021:38
Year of Publication:2021
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:NY003 Agricultural Programme - Soil/Plant 270 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:The Nordic Keyhole, Criteria, Food groups, FOPNL, Health
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17248
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17248
Subjects:Food science and technology
Packaging
Language:English
Deposited On:22 Sep 2021 13:15
Metadata Last Modified:23 Sep 2021 01:00

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits