Home About Browse Search
Svenska


Forslund, Elin, 2021. Dietary fibres and dairy products : How does it affect the development of cancer and diabetes type 2. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences

[img] PDF
2MB

Abstract

Eating habits are one of the main factors that can affect the development of non-communicable diseases such as cancer and diabetes. The prevention of cancer and diabetes is a significant public health challenge due to the growing rate all over the world. Dietary behaviours are one of the important factors to lower the risk of these diseases. This review aims to investigate if dairy products and dietary fibres consumption can affect the risk of developing cancer and diabetes and the recommended intake.

Dairy products are part of a balanced diet, supplying the human body with essential nutrients with high protein quality, vitamin, and minerals. Dietary fibre has an important role in the diet proposing to give beneficial effects for human health due to the fermentation in the colon, reduced gut transit time and increased faecal bulking. Dairy products and dietary fibres may influence insulin sensitivity and insulin resistance that could reduce the risk for diabetes type 2. Also, properties that can influence cell differentiation, cell proliferation and apoptosis that can affect the development of cancers.

The findings of this study suggests that dietary fibres can be protective against the risk of colorectal cancer and reducing the risk of diabetes type 2. But the results remain inconclusive whereas other studies are showing no associations between dietary fibres and the development of cancer and diabetes type 2. The recommended intake of dietary fibres was highly variable between the studies for lowering the risk of cancer. The recommended intake for diabetes type 2 were between 15-40g per day.

Dairy product consumption resulted in a possible decreased risk of colorectal cancer and a probable increased risk for prostate- and breast cancer. However, other studies showed no associations between cancer development and dairy product consumption. Yoghurt resulted to be the most protective dairy product against type 2 diabetes with a recommended intake between 50-200g per day. Though there were no associations between dairy product consumption and the risk of diabetes type 2, and the results remains inconclusive.

The inconsistent results may be due to there are other lifestyle factors that have an impact on the development of diabetes and cancer and therefore present different results.

,

Matvanor är en av de främsta riskfaktorerna som kan påverka utvecklingen av cancer och diabetes. Det växande sjukdomsantalet av cancer och diabetes i världen medför att förebyggandet har blivit en stor folkhälsoutmaning. Eftersom matvanor är en betydande faktor av utvecklingen för sjukdomar så är det viktigt förstå hur vissa livsmedel kan påverka dessa sjukdomar. Denna studie undersöker hur kostfibrer och mjölkprodukter kan påverka utvecklingen av cancer och diabetes typ 2.

Mjölkprodukter är en del av en välbalanserad kost och ger viktiga näringsämnen som protein, vitaminer och mineraler. Kostfibrer har länge funnits i kosten och antas ha fördelaktiga hälsoeffekter, fermentering av tarmfloran, förkortad passeringstid i tarmen och en ökad vätskebindande effekt. Mjölkprodukter och kostfibrer kan en inverkan på insulinkänsligheten och insulinresistensen, vilket kan påverka utvecklingen av diabetes typ 2. Samt andra egenskaper som cellförökningen, celldifferentiering och apoptos som kan ha en effekt på utvecklingen av cancer.

I denna studie påvisas det att kostfibrer kan ha en beskyddande effekt mot tjock- och ändtarmscancer och en minskad risk för utveckling av diabetes typ 2. Det rekommenderade intaget av kostfibrer visades sig variera väldigt mycket gällande risken för cancer. Medan minskad risk för diabetes typ 2 rekommenderades ett intag mellan 15-40g per dag. Resultaten är inkonsekventa gentemot andra studier som inte påvisar några samband mellan utvecklingen av cancer och diabetes typ 2. Mjölkprodukter resulterade i en minskad risk för tjock- och ändtarmscancer men en ökad risk för prostata- och bröstcancer. Dock är resultaten inkonsekventa då vissa studier påvisade inga samband mellan cancer och mjölkprodukter. Gällande diabetes typ 2 visades det ge en gynnsam effekt med konsumtion av mjölkprodukter, speciellt yoghurt som gav mest reducerande effekt mot diabetes typ 2 med ett rekommenderat intag av 50-200g per dag. Även här är resultaten motsägande då vissa resultat inte visar några samband mellan mjölkprodukter och diabetes typ 2.

Andra riskfaktorer än enbart matvanor har en stor påverkan på utvecklingen av livsstilssjukdomar och kan påverka resultaten.

Main title:Dietary fibres and dairy products
Subtitle:How does it affect the development of cancer and diabetes type 2
Authors:Forslund, Elin
Supervisor:Moazzami, Ali
Examiner:Pickova, Jana
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2021:34
Year of Publication:2021
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY010 Agronomprogrammet - livsmedel, för antagna fr.o.m. 2016 300 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:Dietary fibers, Dairy products, Cancer, Diabetes
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17213
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17213
Subjects:Food composition
Human medicine, health, and safety
Language:English
Deposited On:20 Sep 2021 05:59
Metadata Last Modified:21 Sep 2021 01:04

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits