Home About Browse Search
Svenska


Iakovlieva, Maryna, 2021. Food waste in bakeries- quantities, causes and treatment. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences

[img]
Preview
PDF
2MB

Abstract

Bread waste represents a considerable part of food waste in Sweden, and in general, food waste can have a significant impact on the environment. This study assesses the quantity of food waste in bakeries and identifies the main causes of waste during the production of baked products.
A sample was taken from the total number of bakeries in Sweden. In this study, 19 bakeries were analysed. Information for the analysis was obtained through telephone interviews and digital video calls with employees or bakery managers. For three bakeries, the study was also complemented by interviews conducted through face-to-face meetings.
Based on the collected data, this study concluded that bread losses in small bakeries accounted for about 1.5% of total production, and up to 20% of losses in large bakeries, including bread returned from supermarkets. The following reasons were identified as the seven main causes for the loss of bread and bakery products: technical difficulties, equipment failure, equipment repair, incorrect sizes of bread and bakery products during production (shape, low weight), expiration date, incorrect order and return of bread due to low demand. One major cause of the loss of bakery products was also the human factor. All used resources invested in the production of bakery products that are not sold such as water, fertilizers, land and energy, used in the production, transport and storage of food products are also lost.
Improvements to production processes in bakeries are of great importance, which can affect or reduce the amount of bread and bakery products not sold. It is likely that bakeries can adjust orders and forecasts for the amount of bread and baked products produced to minimize the proportion of losses.

,

I Sverige har brödsvinn, liksom matsvinn generellt, en betydande påverkan på miljön. I denna studie kvantifierades mängden svinn av bröd och bakverk i svenska bagerier för att hitta möjliga orsaker till svinn under olika skeden av tillverkningsprocessen. Totalt samlades data in från 19 bagerier genom telefonintervjuer och digitala videosamtal med medarbetare eller chefer på bagerierna. För tre av bagerier gjordes kompletterande intervjuer på plats på bagerierna.
Förlusterna av bröd hos små bagerier var cirka 1,5 % av den totala producerade mängden, samt upp till 20% hos stora bagerier inklusive det bröd som returnerades från livsmedelshandeln. Följande sju problemområden identifierades som huvudsakliga orsaker till att bröd och bakverk kasserades: tekniska svårigheter, fel på utrustning, reparation av utrustning, felaktiga storlekar av bröd och bakverk vid tillverkning, bäst före datum som gått ut, felaktig beställning samt bröd som lämnades tillbaka på grund av låg efterfrågan (returbröd). Ytterligare en viktig orsak till att bröd kasserades var den mänskliga faktorn. Bröd och bakverk som inte blir sålda i butik samlas in och återvinns till bioetanol, vilket medför en ekonomisk förlust för bagerierna. Alla använda resurser som investeras i produktion av bröd och bakverk som inte blir sålda, såsom vatten, gödsel, mark och energi, som används vid produktion, transport och lagring går också förlorade när brödet kasseras.
Förbättringar i distribution och tillverkningsprocesser hos bagerierna har stor betydelse och kan påverka eller minimera mängden bröd och bakverk som kasseras. Förmodligen kan bagerierna korrigera beställningar och prognosen för den producerade mängden av bröd och bakverk för att minimera andel förluster.

Main title:Food waste in bakeries- quantities, causes and treatment
Authors:Iakovlieva, Maryna
Supervisor:Eriksson, Mattias
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2021:32
Year of Publication:2021
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:NM028 Sustainable Food Systems - Master's Programme, 120.0hp
Supervising department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:bakery waste, bakeries, causes of losses, producers, Swedish bread industry, take-back agreement
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17180
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17180
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food science and technology
Language:English
Deposited On:16 Sep 2021 10:38
Metadata Last Modified:17 Sep 2021 01:03

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics