Skoglund, Jonna Linnéa, 2021. Gender related differences in rabbit meat quality. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences
|
PDF
1MB |
Abstract
The interest in rabbit meat for human consumption is increasing in Sweden due to its good nutritional value and environmental sustainability. To meet the new interest and to optimize the production of rabbit meat it is important to know the fundamental of rabbit meat quality and what factors affecting it. Therefore, this study aimed to investigate the rabbit meat quality including colour, ultimate pH, cooking loss, tenderness, total fat content, water-holding capacity and some slaugh-ter traits. Additionally, the possible effect of genders was evaluated.
The rabbits were fed Kalvstart from Edel and had free access to water and hay. On occasion the animals were given fresh branches, grass, fruit and vegetables. At an age of 17–18 weeks 24 crossbreed rabbits (New Zealand red and Champagne d’Argent, 12 males and 12 females) were slaughtered.
There was no effect of gender on slaughter traits, colour, total fat content, water-holding capacity and tenderness. The ultimate pH measured 24 hours post mortem was significantly lower in the male (5.78±0.05) compared to female rabbit meat (5.97±0.05). The cooking loss was significantly higher in males (14.59±0.47%) compared to females (10.10±0.45%). This study contributes to rise the knowledge about the fundamental properties of rabbit meat quality linked with gender; and can benefit the development of the future of rabbit production.
De senaste åren har intresset att äta kaninkött ökat på grund av dess goda nä-ringsvärde och miljövänliga framtoning. För att möta detta nya intresse och opti-mera produktionen av kaninkött är det viktigt att ha kunskap om de grundläggande faktorerna som påverkar kaninköttets kvalitet. Syftet med detta arbete var därför att undersöka kaninköttets kvalitet med fokus på färg, pH 1 timme efter slakt och 24 timmar efter slakt, koksvinn, mörhet, fettinnehåll och köttets vattenhållandeför-måga, samt några slaktegenskaper. Effekten av kön på kaninköttets kvalitet utvärde-rade också.
Kaninerna som var en korsning mellan Stora silver och Nya Zeeland röd fick fod-ret Kalvstart från Edel och hade fri tillgång till vatten och hö. Sporadiskt fick djuren färska grenar, gräs, frukt och grönsaker. Vid en ålder av 17–18 veckor slaktades 24 kaniner, 12 handjur och 12 hondjur.
Kön påverkade inte slaktegenskaper, fetthalt, den vattenhållandeförmågan eller mörhet. Rådande studie visade ett signifikant lägre pH värde på kött från handjur (5,78±0,05) i jämförelse med kött från hondjur. (5,97±0,05). Koksvinnet var signi-fikant högre i kött från handjur (14,59±0,47%) i jämförelse med kött från hondjur (10,10±0,45%). Denna studie kan bidra till att öka kunskaperna kring de grundläg-gande egenskaperna av kaninkött och dess eventuella korrelation med kön, samt gynna utvecklingen av framtidens kaninproduktion.
Main title: | Gender related differences in rabbit meat quality |
---|---|
Authors: | Skoglund, Jonna Linnéa |
Supervisor: | Zamaratskaia, Galia and Sampels, Sabine |
Examiner: | Pickova, Jana |
Series: | Molecular Sciences |
Volume/Sequential designation: | 2018:40 |
Year of Publication: | 2021 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A2E |
Student's programme affiliation: | NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Department of Molecular Sciences |
Keywords: | rabbit, Oryctolagus cuniculus, meat quality, gender |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17156 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-17156 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Food science and technology |
Language: | English |
Deposited On: | 14 Sep 2021 06:01 |
Metadata Last Modified: | 15 Sep 2021 01:01 |
Repository Staff Only: item control page