Managos, Markos, 2020. Extrusion of grass silage and its effect on feed intake, milk production and ingestive behaviour of dairy cows. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231)
|
PDF
1MB |
Abstract
Grass and clover ley is the main forage crop in Sweden, however, its restrictive role in feed intake limits the total amount included in the diet of a dairy cow. This study examined the effect of extrusion on grass silage intake, milk production, ingestive behaviour and rumen pH. Eight Swedish Red dairy cows in mid/late lactation were fed grass silage of early or late harvest, extruded or control, in a 4x4 Latin square design with four periods of three weeks. Diets were supplemented with a mix of soybean meal, compound feed and minerals. Extrusion increased daily silage dry matter (DM) intake by 1.84 kg/d (p < 0.001), neutral detergent fibre (NDF) intake by 1.04 kg/d (p < 0.001) and decreased physical effective NDF (peNDF8) intake by 1.37 kg/d (p < 0.001). Total DM intake increased by 1.74 kg/d (p < 0.001) while the dietary DM percentage of peNDF8 decreased by 6.9 units (p < 0.001). Milk yield increased by 1.32 kg/d (p = 0.008), Energy corrected milk (ECM) yield increased by 1.87 kg/d (p = 0.004), milk protein concentration increased by 0.09 percentage units (p < 0.001) while total fat and protein production increased by 72.4 g/d (p = 0.015) and 73.7 g/d (p < 0.001), respectively. Extrusion decreased average rumen pH by 0.1 units (p = 0.008). The time rumen pH was below 5.8 increased by 2.97 h/d (p = 0.038) while the curve area below this cut-off point was not affected (p = 0.166). Rate of intake of silage DM and NDF was increased by 20.3 and 11.3 g/min respectively (p < 0.001), daily silage eating time decreased by 0.6 h/d (p = 0.006) and daily rumination time decreased by 1.96 h/d (p < 0.001). Daily chewing time decreased by 2.49 h/d (p < 0.001), with rumination and chewing time per kg of silage NDF intake, decreased by 18.9 and 26.3 min/kg (p < 0.001) respectively. In conclusion, extrusion increased silage intake, eating rate and milk production but decreased chewing activity.
,Vall är den huvudsakliga grovfodergrödan i Sverige men vallfodrets egenskaper begränsar konsumtionen och därmed även den totala mängden som kan ingå i mjölkkons totalfoderstat. Syftet med denna studie var att undersöka hur extrudering (en metod för intensiv bearbetning och finfördelning) av vallensilage påverkar foderkonsumtion, mjölkproduktion, ätbeteende och våm-pH. Åtta SRB-kor utfodrades med gräsensilage från förstaskörd, slaget vid två tillfällen, som utfodrades hackat eller extruderat, i en romersk kvadrat med fyra behandlingar och fyra försöksperioder. Grovfodret kompletterades med kraftfoder bestående av färdigfoder, sojamjöl och mineralfoder. Extrudering ökade intaget av ensilage med 1,84 kg torrsubstans (TS) / dag (p < 0,001) och intaget av fiber (Neutral Detergent Fiber, NDF) med 1,04 kg / d (p < 0,001) medan intaget av peNDF8 (ett mått på struktureffekt som innefattar NDF-halt och partikelstorleksfördelning) minskade med 1,37 kg/d (p < 0,001). Det totala TS-intaget ökade med 1,74 kg / dag (p < 0,001) medan andelen peNDF8 i foderstaten minskade med 6,9 procentenheter (p < 0,001). Mjölkavkastningen ökade med 1,32 kg / d (p = 0,008), energikorrigerad mjölk (ECM) ökade med 1,87 kg / d (p = 0,004), mjölkproteinhalten ökade med 0,09 procentenheter (p < 0,001) medan den totala dagliga produktionen av fett och protein ökade med 72,4 g / d (p = 0,015) respektive 73,7 g / d (p < 0,001). Extrudering minskade pH-värdet i våmmen med 0,1 enheter (p = 0,008). Tiden med våm-pH under 5,8 ökade med 2,97 h / d (p = 0,038), medan kurvarean under detta tröskelvärde inte påverkades (p = 0,166). Äthastigheten för torrsubstans och NDF i ensilage ökade med 20,3 respektive 11,3 g / min (p < 0,001), den dagliga ättiden för ensilage minskade med 0,6 h / d (p = 0,006) och den dagliga idisslingstiden minskade med 1,96 h / d ( p < 0,001). Den totala tuggtiden minskade med 2,49 h / d (p < 0,001), medan idisslingstid och tuggtid för NDF från grovfoder minskade med 18,9 respektive 26,3 min / kg (p < 0,001). Sammanfattningsvis ökade extrudering ensilageintag, äthastighet och mjölkproduktion men minskade tuggningsaktiviteten.
Main title: | Extrusion of grass silage and its effect on feed intake, milk production and ingestive behaviour of dairy cows |
---|---|
Authors: | Managos, Markos |
Supervisor: | Rustas, Bengt-Ove and Eriksson, Torsten |
Examiner: | Gonda, Horacio |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2020 |
Level and depth descriptor: | Second cycle, A2E |
Student's programme affiliation: | VM006 Animal Science - Master's Programme |
Supervising department: | (VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231) |
Keywords: | extrusion, grass silage, dairy cows, milk production, milk composition, rumen pH, ingestive behaviour |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-16259 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-16259 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Animal husbandry Animal physiology - Nutrition |
Language: | English |
Deposited On: | 12 Nov 2020 11:19 |
Metadata Last Modified: | 13 Nov 2020 02:01 |
Repository Staff Only: item control page