Home About Browse Search
Svenska


Smidvik, Hanna, 2020. Lantsorters roll i klimatanpassning av jordbruket : vad kan studier över mellansvensk svarthavre säga om betydelsen av lokal anpassning i ett förändrat klimat?. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Ecology

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Den svenska förädlingen av spannmålsväxter har sedan 1900-talets början gått från att fokusera på att förbättra de äldre, heterogena lantsorterna till att mer eller mindre helt koncentreras kring framställningen av homogena sorter som är mer lämpade för ett modernt, högintensivt jordbruk. Denna utveckling har kraftigt ökat avkastningen av skördarna men har också resulterat i förlust av biologisk och genetisk mångfald i hela odlingslandskapet.

Lantsorter världen över riskerar att försvinna och mer kunskap om lantsorterna och deras egenskaper behövs för att kunna definiera, inventera och bevara dem. De har tack vare sin lokala anpassning och betydligt större genetiska variation en större resiliens mot biotiska och abiotiska stressfaktorer som torka, sjukdomar och extrema väderhändelser och är därför viktiga resurser i arbetet för klimatanpassning av jordbruket.

Detta arbete syftar till att undersöka och redogöra för tidigare studier på mellansvensk svarthavre och vad de säger om dess egenskaper att motstå försommartorka, samt att diskutera lantsorternas och framförallt svarthavrens lämplighet i ekologisk odling idag och deras potential att spela en roll i klimatanpassning av jordbruket.

Erfarenheterna om den mellansvenska svarthavrens egenskaper att motstå försommartorka har länge varit kända hos svenska lantbrukare och växtförädlingsföretag. Under 1900-talets första hälft var den mellansvenska svarthavren en viktig komponent i den svenska havreförädlingen, men bland annat på grund av svårigheter att förädla på svarthavrens egenskaper konkurrerades den ut av vithavresorter och andra sädesslag efter andra världskriget.

Arbetets slutsats är att den mellansvenska svarthavren har en känd anpassning till det specifika klimat som råder i östra Mellansverige. Den har också i fysiologiska och morfologiska studier visat flera indikatorer på torkresistens, vilket gör att den kan vara en viktig resurs för modern växtförädling, i synnerhet ekologisk sådan. Den skulle därmed kunna bidra till klimatanpassning av jordbruket.

Main title:Lantsorters roll i klimatanpassning av jordbruket
Subtitle:vad kan studier över mellansvensk svarthavre säga om betydelsen av lokal anpassning i ett förändrat klimat?
Authors:Smidvik, Hanna
Supervisor:Bengtsson, Jan and Ortman, Tove
Examiner:Weih, Martin
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2020
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Dept. of Ecology
Keywords:lantsorter, kulturspannmål, havre (Avena Sativa L.), svarthavre, Stormogul II, växtförädling, torktålighet, klimatanpassning, ekologisk produktion
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-16045
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-16045
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Agricultural research
Cropping patterns and systems
Language:Swedish
Deposited On:16 Sep 2020 11:05
Metadata Last Modified:17 Sep 2020 01:01

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics