Almén, Elin, 2020. Problemet med rosa kärnor i maltkorn. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Forest Mycology and Plant Pathology
PDF
922kB |
Abstract
Rosa kärnor används som en indikator för att överskumning, s.k gushing kommer att uppstå på
ölbryggerier. För att analysera rosa kärnor görs en okulär analys. Denna har fått kritik för att inte
vara tillförlitlig nog att identifiera partier som orsakar gushing.
Det här arbetet gjordes dels genom en litteraturstudie, dels genom en analys av data från en
svensk spannmålshandlare (2013-2018) för att undersöka andelen underkända maltkornspartier pga.
rosa kärnor och för att se om det fanns årsvariationer av förekomsten av rosa kärnor eller skillnader
i förekomsten mellan regioner i Sverige. Dataanalysen visade att rosa kärnor förekommer ungefär
lika mycket i de regioner i Sverige som undersöktes. 2017 förekom det mest rosa kärnor och 2018
förekom det minst i alla regioner.
Gushing orsakas av proteinerna hydrofobiner och ns-LTP. Ns-LTP kommer från växter och
hydrofobiner från Ascomyceter och Basidiomyceter. Det råder delade meningar om vilka
svamparter som orsakar rosa kärnor i maltkorn som leder till problem med gushing. Det kan till stor
del vara kopplat till axfusarios som orsakas av Fusarium spp. och Microdochium nivale men det
finns uppgifter om att det kan vara andra mikroorganismer som orsakar rosa kärnor och gushing.
Det finns inte några tydliga rekommendationer kring åtgärder för att minimera förekomsten av rosa
kärnor i fält mer än att förekomsten av rosa kärnor ökar vid sen tröskning. Är rosa kärnor till stor
del orsakat av axfusarios finns det flera rekommendationer för att främst förebygga infektion i
växande gröda.
Det behövs mer forskning och utveckling för att hitta orsaken till rosa kärnor och säkrare
analyser som förutser gushing, om det finns svampar som producerar hydrofobiner som leder till
kraftigare gushing, och om det finns metoder som kan användas under mältning för att minimera
hydrofobinproduktionen, till exempel att tillsätta mikroorganismer.
Pink kernels are used to indicate if a malting barley lot can cause gushing in the brewing industry.
A visual assessment is used and has been criticized because the results are not always correct to
identify gushing.
The present study is based on a literature survey and a data analysis from a Swedish grain trader
(2013-2018). The data was analyzed by the rejected cereals lot caused by pink kernels, in relation
to seasonal variations and differences between regions in Sweden. The data analysis showed that
pink kernels were most common in 2017 and least common in 2018 in all regions. Pink kernels
occurred in approximetely the same amounts in all regions.
Gushing is caused by ns-LTP from plants and hydrophobins from Ascomycetes and
Basidiomycetes. There are various opinions about which fungi that causes pink kernels and later the
problem with gushing. It can be related to Fusarium head blight, caused by Fusarium spp. and
Microdochium nivale but there are indications that other microorganisms can also cause pink kernels
and gushing. There are no distinct recommendations to minimize pink kernels in the field, other than
harvest in time as late harvest increase the presence of pink kernels. If pink kernels are caused by
similar fungi and factors as fusarium head blight, there are recommendations to prevent infection in
the crop.
More research and development is needed to find the cause of pink kernels and assure analyzing
methods to previse gushing. Research is needed about fungi producing hydrophobins that makes
heavier gushing and if microorganisms can be used to decrease the synthesis of hydrophobins in the
brewing industry.
Main title: | Problemet med rosa kärnor i maltkorn |
---|---|
Authors: | Almén, Elin |
Supervisor: | Friberg, Hanna and Andersson, Björn and Pettersson, CG |
Examiner: | Berlin, Anna |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2020 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | NY011 Agricutural programme - Soil/Plant, 300.0hp |
Supervising department: | (NL, NJ) > Dept. of Forest Mycology and Plant Pathology |
Keywords: | Pink kernels, Malting barley, Gushing, Hydrophobins, ns-LTP, Fusarium spp, Rosa kärnor, Maltkorn, Hydrofobiner |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-15814 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-15814 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Agricultural research Plant diseases Food contamination and toxicology |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 30 Sep 2020 11:07 |
Metadata Last Modified: | 01 Oct 2020 01:05 |
Repository Staff Only: item control page