Eriksson, Jenny, 2010. Hälsoeffekter vid fiskkonsumtion : en jämförelse mellan vild och odlad fisk. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science
|
PDF
672kB |
Abstract
Målet med detta arbete är att belysa fördelarna med en rekommenderad konsumtion av fisk, men även att jämföra vild fisk mot den odlade. Med avseende på detta har vetenskapliga artiklar och ”review” artiklar använts från databasen Scopus. Även hemsidor likt Livsmedelsverket, FAO och WHO har använts.
Det finns många hälsofördelar med att konsumera fisk då den bland annat innehåller essentiella fettsyror, vitaminer och mineraler. Detta kan ge en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och osteoporos. Denna studie har främst fokuserat på fettsyrorna DHA och EPA vilket marina organismer innehåller i stor utsträckning. Näringsämnen likt selen finns i fisk och kan hindra absorption av kvicksilver. Vitamin A och D är två fettlösliga vitaminer som båda finns i bland annat torsklever och erfordras för tillväxt och benresorption. Det kan finnas risker med att förtära fisk eftersom de ofta innehåller gifter som PCB och kvicksilver. Det finns gränser för vad som är en tillåten nivå av PCB och dioxiner. Detta är av vikt för kvinnor som är gravida eller ammande för att inte påverka fostret och barnet negativt.
Den största nackdelen med den vilda fisken är att haven håller på att bli utfiskade. Därför har intresset för odlad fisk ökat. Den odlade fisken har likt den vilda fisken många välgörande effekter. Då födan avspeglar sig direkt i fiskens fettsyrasammansättning är det av stor vikt att odlad fisk får en balanserad föda som motsvarar vad de äter i vilt tillstånd. Kosttillskott i form av omega 3 kapslar av fisk har på senare år lanserats som hälsosamma ersättare för fiskkonsumtion och tillverkas i stor skala.
Att inta fisk enligt rekommendationerna kan ha en hälsobringande effekt hos människan. Även då PCB halten för den odlade fisken är marginellt högre än för den vilda, kommer det ej att påverka konsumenten då halterna är under gränsvärdena. Slutsatsen är därför att variera sin fiskkonsumtion för att inta de näringsämnen som har en positiv effekt på hälsan.
Main title: | Hälsoeffekter vid fiskkonsumtion |
---|---|
Subtitle: | en jämförelse mellan vild och odlad fisk |
Authors: | Eriksson, Jenny |
Supervisor: | Pickova, Jana |
Examiner: | Dimberg, Lena |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2010 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Dept. of Food Science |
Keywords: | Fiskkonsumtion, Hälsofördelar, Hjärt- och kärlsjukdomar |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-6-317 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-6-317 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Food science and technology |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 15 Jul 2010 13:33 |
Metadata Last Modified: | 20 Apr 2012 14:14 |
Repository Staff Only: item control page