Home About Browse Search
Svenska


Joelsson, Erica, 2019. Vassleproteiner : en värdefull restprodukt från ostframställning. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences

[img]
Preview
PDF
391kB

Abstract

För att framställa 1 kg ost går det åt cirka 10 L mjölk. Vassle är den största restprodukten från ostframställning och uppgår till 9 L per kilo producerad ostmassa. Tidigare har vassle inte ansetts ha något större värde i livsmedelssammanhang utan har använts som komponent i grisfoder och till att gödsla jordbruksmarker med. I vasslefraktionen finner man mjölkens lösliga proteiner, vilka utgör ca 20% av mjölkens totala proteininnehåll. Många epidemiologiska studier visar att vassleproteiner har främjande inverkan på några av de vanligaste sjukdomar som ingår i det metabola syndromet och som en stor del av befolkningen drabbas av. Ett intag av vassleproteiner tycks bland annat hämma uppkomst av Typ 2 diabetes genom att inverka på glukosstegring och inkretinhormonfrisättning. Därigenom skulle vassleproteiner kunna spela en viktig roll i kroppens processer för att vidhålla normala energinivåer genom att reducera aptit, matintag, kroppsvikt och fettinlagring hos överviktiga patienter. Studier visar även att genom introducering av vasslehärledda peptider i tidig ålder främjades tolerans gentemot intakta vassleproteiner. En ökad tolerans minskar risken för akut allergi och utveckling av mjölkallergi.

,

For production of one kilogram cheese, approximately 10 L of milk is re-quired. The whey fraction makes up the greatest volume in cheese manufac-turing and corresponds to quantities of 9 L whey per kilogram produced cheese. Whey contains the globular proteins of milk and whey proteins con-stitute approximately 20% of the total milk protein content. Results based on epidemiological studies suggest beneficial effects of the whey proteins on some of the most common human metabolic issues. Several studies suggest, that whey protein inhibit development of Typ 2 diabetes through improved regulation of glucose levels and incretin hormone release. By influencing in-cretin hormone relese, whey proteins also play an important role in regulating energy levels of the body. This could be of interest in reducing appetite, food intake, weight and fat accumulation in obese people. Studies also show that by introducing whey protein peptides to young individuals diet, the tolerance for consumption of intact whey proteins increase and the risk to develop milk allergy decrease.

Main title:Vassleproteiner
Subtitle:en värdefull restprodukt från ostframställning
Authors:Joelsson, Erica
Supervisor:Johansson, Monika
Examiner:Lundh, Åse
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2019:16
Year of Publication:2019
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:Whey protein, metabolic disease, diabetes, overweight, milk allergy
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-11037
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-11037
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food composition
Language:Swedish
Deposited On:15 Oct 2019 08:06
Metadata Last Modified:04 Jun 2020 11:28

Repository Staff Only: item control page