Gunnarsson, Maria, 2019. Hållbara fiskodlingssystem för framtidens livsmedelsproduktion. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences
|
PDF
330kB |
Abstract
Befolkningsmängden i världen ökar och en av de största utmaningarna som kommer
med det är att kunna producera mer mat men som bidrar med så lite klimatpåverkan
som möjligt. Djurproduktionen är starkt ifrågasatt och utnyttjandet av marina resurser
är utnyttjad till max. Fiskodlingar förekommer storskaligt i hela världen, dock finns
tveksamheter med dessa produktionssystem i form av näringsläckage och sjukdomsförekomst.
Därför kan landbaserad fiskodling vara en metod värd att utveckla i förmån
för framtidens livsmedelsproduktion. Kretsloppsbaserad fiskodling på land där
både växter och fiskar odlas är en metod som skulle kunna lämpas som stadsnära
odling och som går konsumenternas efterfrågan till mötes. Den gemensamma flaskhalsen
för all fiskodling är emellertid fodret, där produktionen har stor utvecklingspotential,
vilket är ett område som inom forskningen nu får stort fokus.
The population in the world is increasing and one of the biggest challenges in the
future will be to produce more food that contributes with as little climate impact as
possible. Animal production is strongly questioned, and the utilization of marine resources
has been utilized to the max. Fish farms occur on a large scale in the whole
world, but there are doubts about these production systems due to nutritional leakage
and presence of diseases. Therefore, land-based recirculating fish farming can be a
method that is worth developing in favor of future food production. Recirculating
fish farming where both plants and fish are cultivated is a method that could be suitable
as urban cultivation, and which meets the consumers requests. However, the
common bottleneck for all fish farming is the feed, which production method has
potential to develop. This is an area that is receiving great focus in research.
Main title: | Hållbara fiskodlingssystem för framtidens livsmedelsproduktion |
---|---|
Authors: | Gunnarsson, Maria |
Supervisor: | Kiessling, Anders |
Examiner: | Pickova, Jana |
Series: | Molecular Sciences |
Volume/Sequential designation: | 2019:13 |
Year of Publication: | 2019 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | NY010 Agronomprogrammet - livsmedel, för antagna fr.o.m. 2016 300 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Department of Molecular Sciences |
Keywords: | Recirkulerande akvatiska system (RAS), fiskfoder, livsmedelsproduktion, hållbarhet |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10975 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-10975 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Food science and technology |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 30 Sep 2019 10:52 |
Metadata Last Modified: | 08 Jul 2020 14:09 |
Repository Staff Only: item control page