Home About Browse Search
Svenska


Steiner, Linda, 2010. Kartläggning av mykologiska risker med torkade fikon. Second cycle, A1E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img]
Preview
PDF
409kB

Abstract

Detta examensarbete innehåller dels en fördjupad sammanställning av den kunskap som finns vad gäller odling, produktion, mykologiska risker och kontroll av torkade fikon, dels resultaten från en kartläggning av mögel och mykotoxiner i 17 fikonprov som inhandlades från butiker i Stockholm-Uppsalaregionen under oktober till december 2009. Examensarbetet genomfördes som en del av en större mykologisk kartläggning av torkad frukt på Livsmedelsverket. Anledningen till att torkade fikon ansågs angeläget att undersöka var att mycket höga halter av aflatoxiner och ochratoxin A påvisats i enskilda fikon i olika studier samt att ett stort antal partier av torkade fikon varje år avvisats vid europeiska gränskontroller på grund av överskridande halter av aflatoxiner. De 17 fikonproven analyserades dels mykologiskt med morfologiska metoder för att undersöka om fikonen innehöll viktiga mykotoxinbildande arter, dels med semi-kvalitativa snabbkit för att undersöka om fikonen innehåll aflatoxiner och ochratoxin A. Den mykologiska kartläggningen visade att fikon på den svenska marknaden kan innehålla mögelgifter, vilket kan innebära en hälsorisk för svenska konsumenter. Ett av de 17 analyserade proven innehöll höga halter av aflatoxiner och fem av proven innehöll mögelarter som kan vara mykotoxinbildande. Att torkade fikon med halter av aflatoxiner som ligger över det tillåtna europeiska gränsvärdet förekommer på den svenska marknaden visar att egenkontrollen hos de livsmedelsföretag som verkar inom produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan av torkade fikon är bristfällig och att den offentliga kontrollen av aflatoxiner i fikon inte alltid är tillräcklig.

Main title:Kartläggning av mykologiska risker med torkade fikon
Authors:Steiner, Linda
Supervisor:Fredlund, Elisabeth and Gidlund, Ann and Roos, Stefan
Examiner:Zamaratskaia, Galia
Series:Publikation / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap
Volume/Sequential designation:284
Year of Publication:2010
Level and depth descriptor:Second cycle, A1E
Student's programme affiliation:NG004 Food Control - Magister (1 year master) Programme 60 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:Torkade fikon, Mögel, Aflatoxiner, Ochratoxin A, Offentlig kontroll
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-3-59
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-3-59
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food contamination and toxicology
Language:Swedish
Deposited On:30 Jun 2010 12:42
Metadata Last Modified:08 Oct 2012 07:25

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics