Andersson, Cornelia, 2010. Utfodringens betydelse för hästens hälsa. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231)
|
PDF
438kB |
Abstract
Hästägaren är den som har det yttersta ansvaret för hästens välbefinnande. En viktig uppgift är att se till att hästen får ett väl anpassat foder för att undvika foderrelaterade sjukdomar. Det finns stora skillnader mellan den domesticerade och den vilda hästens foderstat. Den största och mest markanta skillnaden är att den domesticerade hästens foderstat till stor del består av stärkelse från spannmål då detta ingår i kraftfoder.
Fång är också en foderrelaterad sjukdom där de mest framträdande symtomen är smärta i hovarna. Hästar som överutfodrats med stärkelse löper stor risk att drabbas. Överviktiga hästar löper också större risk för att drabbas och en trolig orsak är att de lider av insulinresistens vilket leder till minskad glukosförsörjning i alla hästens vävnader vilket också inkluderar hovarna.
Kolik är en foderrelaterad sjukdom där hästen drabbas av svår smärta i bukhålan som antingen beror på förstoppning eller gasansamlingar i tarmarna. Vetenskaplig bevisning finns för att hästar som har brist på vatten samt hästar som tilldelas vatten med för låg temperatur löper en ökad risk för att drabbas av kolik. Hästar som utfodras med mer än 2,5 kg spannmål per dag löper större risk för att drabbas av kolik än hästar som endast får grovfoder.
Korsförlamning kan drabba hästar som överutfodras med stärkelse. Utlösande faktorer för korsförlamning anses okänt. Equine polysaccaride storage myopathy är en sjukdom som länge förknippades med korsförlamning men dessa hästar föds med en onormal polysackarid i sina muskelfibrer En stor upplagring av glykogen i muskulaturen sker och glukos utnyttjandet samt glykogen upplagring måste därför bli maximal. Fett kan då ersätta stärkelse då detta kan utnyttjas som energikälla.
Studiens slutsats är att kunskap om hästens utfodring krävs då foderrelaterade sjukdomar hos häst är vanliga och påverkar hästen negativt. Alla dessa sjukdomar kan leda till att hästen måste avlivas då skadorna inte går att reparera.
Main title: | Utfodringens betydelse för hästens hälsa |
---|---|
Authors: | Andersson, Cornelia |
Supervisor: | Lindberg, Jan Erik |
Examiner: | Jansson, Anna |
Series: | Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens utfodring och vård |
Volume/Sequential designation: | 312 |
Year of Publication: | 2010 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G2E |
Student's programme affiliation: | VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC |
Supervising department: | (VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231) |
Keywords: | Häst, Digestion, Utfodring, Hälsa |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-6-275 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-6-275 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Animal physiology - Nutrition Feed processing and preservation Animal feeding Diet and diet-related diseases Feed composition |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 17 Jun 2010 14:21 |
Metadata Last Modified: | 12 Oct 2012 06:59 |
Repository Staff Only: item control page