Home About Browse Search
Svenska


Nordin, Elise, 2017. Determination of vitamin B6 content in brown beans (Phaseolus vulgaris L) from Öland : the influence of cultivar, year of cultivation, geographical area and type of fertilizer. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Department of Molecular Sciences

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Legumes are nutritious and contribute to a sustainable food production system. In Sweden, brown beans (Phaseolus vulgaris L) are cultivated on Öland. Vitamin B6 is one of many nutrients found in brown beans and it works as a coenzyme in the metabolism in the human body. Vitamin B6 consist of pyridoxal (PL), pyridoxine (PN) and pyridoxamine (PM) and their phosphorylated forms PL-5-phosphate, PN-5-phosphate and PM-5-phosphate. Pyridoxine is in plants glycosylated (pyridoxine-5--D-glucoside) to 5-80 percent and this form has a reduced bioavailability in hu-mans. The aim of this study was to determine the content of vitamin B6 in brown beans from Öland and to find factors which influence the content. Consideration was taken to the factors cultivars, year of cultivation, geographical areas, and dif-ferent types of fertilizer. The total-, free-, glycosylated vitamin B6 as well as the water content were determined. In total 25 samples were analysed with HPLC with fluorescence detector. The content of vitamin B6 in brown beans was 0.32  0.02 mg/100g and on average 49 percent was glycosylated. There was no difference in the content of vitamin B6 between cultivars, geographical areas or types of fertiliz-er, but there was a difference between years. Vitamin B6 was higher 2008 com-pared to 2009. Glycosylated vitamin B6 was higher 2008 and 2010 compared to 2009 meanwhile there was no significant difference in free PN (all vitamers except glycosylated PN). The meteorological weather conditions were less beneficial for the beans 2008 and 2010 compared to 2009. Thereby, during less beneficial mete-orological weather conditions, the content of vitamin B6 increased by increased content of glycosylated pyridoxine. The water content was significantly higher in Katja compared to Karin, indicating on better water holding capacity (WHC). For Katja, there was a significant difference between years and water content. The chemical composition between cultivars and in cultivars between years (affected by weather) must be elucidated for an explanation of the difference in WHC.

,

Baljväxter har ett högt näringsvärde och bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion. I Sverige odlas bruna bönor (Phaseolus vulgaris L) på Öland. Vitamin B6 är ett av många näringsämnen i bruna bönor och det fungerar som ett koenzym i metabol-ismen i kroppen. Vitamin B6 består av pyridoxal (PL), pyridoxin (PN) och pyridox-amin (PM) och deras fosforylerade former PL-5-fosfat, PN-5-fosfat och PM-5-fosfat. Pyridoxin är i olika mängd glykosylerat i växter (pyridoxin-5--D-glukosid). Sett till totalhalten av vitamin B6 är 5-80 procent glykosylerat i växter. Syftet med studien var att bestämma innehållet av vitamin B6 i bruna bönor från Öland och hitta fak-torer som kan påverka innehållet. Faktorer som inkluderades var sort (Karin och Katja), odlingsår (2008-2010), geografiskt område för odling (Borgholm, Färjesta-den, Mörbylånga, Kastlösa, Degerhamn) och typ av gödsel (konst- eller naturgöd-sel). Den totala, fria och glykosylerade halten av vitamin B6 bestämdes. Även vat-tenhalten analyserades. Totalt analyserades 25 prover med HPLC med flourescens som detektor. Bruna bönor innehöll 0.32  0.02 mg/100g vitamin B6 och 49 procent var glykosylerat. Det fanns ingen skillnad i innehåll av vitamin B6 mellan sorter, od-lingsområde och typ av gödsel. Det fanns en signifikant skillnad mellan år för total halt av vitamin B6 respektive glykolyserat pyridoxin men det var ingen signifikant skillnad mellan år för fritt vitamin B6 (alla vitamerer förutom glykosylerat PN). Total halt av vitamin B6 var högre 2008 jämfört med 2009. Glykosyserat PN var högre 2008 och 2010 jämfört med 2009. Väderförhållandena (nederbörd och tempera-tur) var mindre gynnsamma 2008 och 2010 jämfört med 2009. Därav dras slutsat-sen att under mindre gynnsamma odlingsförhållanden ökar vitamin B6. Vattenhalten var högre i Katja än Karin vilket visar på en bättre vattenhållande kapacitet. Den kemiska sammansättningen måste kartläggas för att förklara skillnaden. Katja hade en högre vattenhalt 2009 jämfört med 2008 och 2010. Skillnaden beror troligtvis på att väderförhållanden påverkat den kemiska sammansättningen.

Main title:Determination of vitamin B6 content in brown beans (Phaseolus vulgaris L) from Öland
Subtitle:the influence of cultivar, year of cultivation, geographical area and type of fertilizer
Authors:Nordin, Elise
Supervisor:Andersson, Roger
Examiner:Andersson, Annica
Series:Molecular Sciences
Volume/Sequential designation:2017:10
Year of Publication:2017
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Department:(NL, NJ) > Department of Molecular Sciences
Keywords:brown beans from Öland, vitamin B6, glycosylated PN, cultivar, year and water content
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8116
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8116
Subjects:Food science and technology
Language:English
Deposited On:23 Oct 2017 08:52
Metadata Last Modified:23 Oct 2017 08:52

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits