Home About Browse Search
Svenska


Olofsson, Louise, 2007. En projektering av Östregård med en historisk ansats. SLU, Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management, Alnarp. Alnarp: SLU, Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management

[img]
Preview
PDF
13MB

Abstract

Trädgården har idag blivit en kreativ mötesplats för både det professionella skapandet och den breda folkliga aktiviteten. Varje trädgård har en historia att berätta, den är till hjälp när man ska förstå, planera och utforma trädgården efter sina önskemål och förväntningar.

Bakgrunden till detta arbete är min fascination för trädgårdar, mitt intresse för anläggning och därtill min Landskapsingenjörsutbildning främst med kursen Projektering för Landskapsingenjörer som stärkt mitt intresse för projektering. I detta arbete har jag projekterat en trädgård åt några bekanta där jag tagit hänsyn till gårdens historia, Sveriges trädgårdshistoria samt ägarnas önskemål. Gården ligger på landet och tillhör Älmhults kommun i södra Småland. Det är en gammal gård som stått öde sedan 1970 tills för två år sedan då Anna-Moa Lange och Jon Lindskog köpte gården. De har nu renoverat huset i lantlig stil, sent 1800- tal och vill anlägga en trädgård som följer huset och den lantliga stilen.

Stora delar av arbetet har bestått i litteraturstudier och sökande efter material, där målet har varit att teckna Östregårds historia samt få en inblick i Sveriges trädgårdshistoria, om det fanns något karaktäriserande, samt ta reda på vilka önskemål och förväntningar de boende hade på trädgården. Vilka växter samt hårda material och utrustning som var lämpliga att använda. Därefter projektera trädgården med hänsyn till dessa aspekter.

Jag har också gjort en intervju med ägarna och en inventering och dokumentation av hur Östregård ser ut i dagsläget samt jämfört med tidigare fotografier av Östregård. En stor del av arbetet har bestått i att ta fram ett förslag på en trädgård och därtill en analys och ställningstaganden inför projekteringen.

Mitt mål var framför allt att ta hänsyn till en lantlig stil vad gäller ut-
formning, färg- växt- och material val. Möjliggöra de olika användningsområdena som uteplats, lekplats, kryddträdgård med mera. Samt ur Anna-Moas och Jons önskan minimera skötselbehovet på trädgården.

Resultatet blev en tidsenlig, inramad grönskande trädgård men en blomstrande sommaräng, fruktträd, mysig uteplats, en lekplats för barnen, singelgångar, tidstypiska träd, perenner, buskar, klätterväxter och lökar samt en kryddträdgård med anor från 1800 talet se ritningar i bilagor 1, 2 och 3.

Några viktiga erfarenheter som jag har med mig från det här arbetet är min nya kunskap i intervjuteknik och däri hur man ställer relevanta och lättförståeliga frågor. Den lärde mig även att vara lyhörd för ägarnas åsikter och vikten att formulera sig på ett bra sätt när man ska framföra sina egna synpunkter och förslag. Den allra viktigaste erfarenheten jag har med mig från det är examensarbetet är att det inte alltid går att genomföra en uppgift så som man har tänkt sig och trott att det var möjligt från början. Med anledning av saknad relevant litteratur även material och hjälpmedel som befintliga kartor får man ofta välja en annan väg och kompromissa sig fram till en lösning på problemet.

Main title:En projektering av Östregård med en historisk ansats
Authors:Olofsson, Louise
Supervisor:Huisman, Mark
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbeten inom landskapsingenjörsprogrammet
Volume/Sequential designation:2007:2
Year of Publication:2007
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:YLING Landscape Engineer Programme (admitted before July 1, 2007) 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. Of Landscape Architecture, Planning and Management
Keywords:trädgårdshistoria, projektering
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8368
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8368
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Faculties > Faculty of Landscape Planning, Horticulture and Agricultural Science (until 2013)
Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:27 Oct 2017 11:56
Metadata Last Modified:27 Oct 2017 11:56

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics