Home About Browse Search
Svenska


Johnson, Annelie, 2008. Torg i Uppsala : en historisk studie av Stora torget, Gamla torget, Fyristorg, S:t Eriks torg och Riddartorget. SLU, Dept. of Urban and Rural Development, Uppsala. Uppsala: SLU, Dept. of Urban and Rural Development

[img]
Preview
PDF
405kB

Abstract

Uppsatsen handlar om Uppsalas torg ur ett historiskt perspektiv. Torg är viktiga platser i staden och har även varit det historiskt sett. De har fungerat som mötesplatser, rådplatser, marknadsplatser med mera, även viktiga symboliska och monumentala platser. Uppsala är en gammal stad och har många olika torg som ser olika ut på centrala platser och dessa torg ville jag titta närmare på. I dag har de flesta av dessa torg ett inslag av trafik och jag ville undersöka hur länge det varit så eftersom det är ett dominerande inslag på många av dem.

Torgen ses oftast som mellanrum i staden när man ser på kartor och även om det är viktiga platser för människorna finns det oftast inte så mycket nedskrivet om dem. Detta kan bero på att de ses som gaturum eller att de helt enkelt inte ägs av en speciell person utan ofta är offentligt.

Jag har studerat fem av Uppsalas centrala torg och dessa är Stora torget, Gamla torget, Fyristorg, S:t Eriks torg och Riddartorget. Det jag har studerat är hur de blev till och vilken den viktigaste anledningen till detta var. Jag har även jämfört dess funktion idag med den funktion de skapades för.

Det jag har kommit fram till är att torgen inte har ändrats så mycket till ytan genom tiden utan mer i funktion och då har det gått från att vara viktiga handelsplatser till att bara ha några få inslag av torghandel i och med att den mesta handeln i staden numera finns inomhus. Torgen i Uppsala har också fått mer eller mindre inslag av trafik sedan motorfordon blev vanliga. De största förändringarna på dessa områden kan man se under de senaste 50 åren.

Main title:Torg i Uppsala
Subtitle:en historisk studie av Stora torget, Gamla torget, Fyristorg, S:t Eriks torg och Riddartorget
Authors:Johnson, Annelie
Supervisor:Hoff, Viveka
Examiner:UNSPECIFIED
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2008
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:MSc Landscape Architecture
Supervising department:(NL, NJ) > Dept. of Urban and Rural Development
(LTJ, LTV) > Dept. of Urban and Rural Development
Keywords:torg, Uppsala, Stora torget, Gamla torget, Fyristorg, S:t Eriks torg, Riddartorget
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8638
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-8638
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:?? 4086 ??
Landscape architecture
Language:Swedish
Deposited On:07 Nov 2017 08:52
Metadata Last Modified:07 Nov 2017 08:52

Repository Staff Only: item control page