Home About Browse Search
Svenska


Andersson, Anna-Karin, 2004. Riskabla matrecept. SLU, Dept. of Food Science, Uppsala. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img] PDF
5MB

Abstract

The aim of the study was to investigate if some selected recipes could be hazardous for man; that is if pathogenic bacteria in raw ingredients could survive the cooking process. The study included three known pathogens, Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium and Campylobacter jejuni. A known number of the bacterium chosen was added to the raw product. The dish was prepared according to the recipe and then a bacteriological investigation concerning the added pathogenic bacterium was performed. The results showed that all recipes tested could be hazardous; that is the added pathogen was still living after the cooking process.

,

Studien hade till syfte att undersöka om råvarorna i insamlade så kallade riskabla
matrecept hade en adekvat tillagning alternativt behandling. Min studie
begränsade sig till att undersöka överlevnaden av tre kända sjukdomsframkallande
bakterier; Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium och Campylobacter
jejuni. En känd mängd av bakterierna tillsattes till råvarorna och efter
tilllagningen eller behandlingen i recepten genomfördes en kvalitativ och
kvantitativ bakteriologisk undersökning med avseende på den tillsatta patogenen.
I de flesta matlagningsexperimenten skedde en reduktion av de tillsatta
patogenerna. I två av matlagningsförsöken skedde en kraftig förökning av
patogenerna. Resultaten visar att samtliga recept kan betäcknas som riskabla
alternativt hälsofarliga om känsliga och normala individer intar maträtterna.

Main title:Riskabla matrecept
Authors:Andersson, Anna-Karin
Supervisor:Danielsson Tham, Marie-Louise
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, Veterinärprogrammet
Volume/Sequential designation:2005:63
Year of Publication:2004
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:3050A Veterinary Medicine Programme (admitted before July 1, 2007) 330 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:matrecept, salmonella typhimurium, listeria monocytogenes, campylobacter jejuni, livsmedelshygien
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7906
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7906
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food contamination and toxicology
Faculties > Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science
Language:Swedish
Deposited On:17 Oct 2017 10:05
Metadata Last Modified:17 Oct 2017 10:05

Repository Staff Only: item control page