Andersson, Anna-Karin, 2004. Riskabla matrecept. SLU, Dept. of Food Science, Uppsala. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science
|
PDF
5MB |
Abstract
The aim of the study was to investigate if some selected recipes could be hazardous for man; that is if pathogenic bacteria in raw ingredients could survive the cooking process. The study included three known pathogens, Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium and Campylobacter jejuni. A known number of the bacterium chosen was added to the raw product. The dish was prepared according to the recipe and then a bacteriological investigation concerning the added pathogenic bacterium was performed. The results showed that all recipes tested could be hazardous; that is the added pathogen was still living after the cooking process.
,Studien hade till syfte att undersöka om råvarorna i insamlade så kallade riskabla
matrecept hade en adekvat tillagning alternativt behandling. Min studie
begränsade sig till att undersöka överlevnaden av tre kända sjukdomsframkallande
bakterier; Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium och Campylobacter
jejuni. En känd mängd av bakterierna tillsattes till råvarorna och efter
tilllagningen eller behandlingen i recepten genomfördes en kvalitativ och
kvantitativ bakteriologisk undersökning med avseende på den tillsatta patogenen.
I de flesta matlagningsexperimenten skedde en reduktion av de tillsatta
patogenerna. I två av matlagningsförsöken skedde en kraftig förökning av
patogenerna. Resultaten visar att samtliga recept kan betäcknas som riskabla
alternativt hälsofarliga om känsliga och normala individer intar maträtterna.
Main title: | Riskabla matrecept |
---|---|
Authors: | Andersson, Anna-Karin |
Supervisor: | Danielsson Tham, Marie-Louise |
Examiner: | UNSPECIFIED |
Series: | Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, Veterinärprogrammet |
Volume/Sequential designation: | 2005:63 |
Year of Publication: | 2004 |
Level and depth descriptor: | Other |
Student's programme affiliation: | 3050A Veterinary Medicine Programme (admitted before July 1, 2007) 330 HEC |
Supervising department: | (NL, NJ) > Dept. of Food Science |
Keywords: | matrecept, salmonella typhimurium, listeria monocytogenes, campylobacter jejuni, livsmedelshygien |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7906 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7906 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Food contamination and toxicology Faculties > Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 17 Oct 2017 10:05 |
Metadata Last Modified: | 17 Oct 2017 10:05 |
Repository Staff Only: item control page