Home About Browse Search
Svenska


Strandell, Anna, 2004. Hygienisk kvalitet hos svensk älgfärs med avseende främst på förekomst av koagulaspositiva stafylokocker och Escherichia coli. SLU, Dept. of Food Science, Uppsala. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img]
Preview
PDF
191kB

Abstract

In this study the hygienic quality of minced moose meat was examined with
regard to the prevalence of different bacteria. The methods used are
described in NMKL, "Nordic Method Committee for Food". The results show
that the levels of Escherichia coli and coagulase positive
staphylococci in the meat are too high. The reason for this might be environmental
factors, such as high temperature and humidity during the time when the
carcasses are hanging and when the meat is cut up.

,

Den här studien har till syfte att undersöka den hygieniska kvalitén på fryst älgfärs. I studien har undersökts totalt 20 partier fryst älgfärs enligt NMKL, Nordisk Metodkommitté för Livsmedel. Resultaten visar att förekomsten av framför allt Escherichia coli och koagulaspositiva stafylokocker ofta är så hög att köttet klassas som ”tjänligt med anmärkning”, och i fyra fall som ”otjänligt som människoföda”. Orsaken till detta kan bland annat vara den miljö och den höga temperatur som ofta råder under hängning och hantering av slaktkroppar och kött, där yttre omständigheter så som väderlek är av stor betydelse.

Main title:Hygienisk kvalitet hos svensk älgfärs med avseende främst på förekomst av koagulaspositiva stafylokocker och Escherichia coli
Authors:Strandell, Anna
Supervisor:Danielsson-Tham, Marie-Louise
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, Veterinärprogrammet
Volume/Sequential designation:2004:1
Year of Publication:2004
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:3050A Veterinary Medicine Programme (admitted before July 1, 2007) 330 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:stafylokocker, älgfärs, escherichia coli, älgkött, älgjakt, bakterier, hygien, livsmedel, livsmedelshygien
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7192
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7192
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Food processing and preservation
Food contamination and toxicology
Language:Swedish
Deposited On:26 Sep 2017 10:14
Metadata Last Modified:26 Sep 2017 10:14

Repository Staff Only: item control page