Home About Browse Search
Svenska


Söderqvist, Karin, 2003. Den livsmedelshygieniska kvaliteten hos franska opastöriserade dessertostar. SLU, Dept. of Food Science, Uppsala. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img]
Preview
PDF
268kB

Abstract

This study was performed to investigate the bacteriological quality of French cheeses made from raw milk. Fifty cheeses of this type were purchased from Swedish retail premises. The methods described by the Nordic Committee on Food Analysis (NMKL) were used to determine the number of Enterobacteriaceae, presumptive Escherichia coli, coagulase positive staphylococci and Listeria monocytogenes. In 32 cheeses (64%) the number of bacteria mentioned above exceeded the determined maximum value. Thirty samples (60%) showed high counts of Enterobacteriaceae. In seven samples (14%), a potentially hazardous amount of presumptive E. coli was found. Coagulase positive staphylococci were detected only in two samples while L. monocytogenes was not detected in any of the 50 raw milk cheeses. A logistic regression analysis suggested that cheeses with a high pH-value had an average higher content of analyzed bacteria than cheeses with a lower pH (p=0,033).

,

Femtio franska opastöriserade dessertostar köptes i svenska butiker och
analyserades enligt NMKL-metoderna avseende Enterobacteriaceae, presumtiva
Escherichia coli, koagulaspositiva stafylokocker och Listeria monocytogenes. Då
alla analysparametrar sammanställts bedömdes 32 av de 50 analyserade ostarna
(64%) som otjänliga. 30 ostar (60%) innehöll ett för högt antal
Enterobacteriaceae. Innehållet av presumtiva E. coli var för högt i sju ostar (14%).
Dessa bedömdes som otjänliga och fyra stycken (8%) bedömdes som tjänliga med
anmärkning avseende presumtiva E. coli. Två ostar (4%) bedömdes som otjänliga
avseende koagulaspositiva stafylokocker. L. monocytogenes kunde inte påvisas i
någon av de analyserade ostarna. Enligt en logistisk regressionsanalys löpte en ost
med ett högre pH en statistiskt signifikant större risk att bedömas som otjänlig
(p=0,033) än en ost med ett lägre pH.

Main title:Den livsmedelshygieniska kvaliteten hos franska opastöriserade dessertostar
Authors:Söderqvist, Karin
Supervisor:Danielsson-Tham, Marie-Louise
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, Veterinärprogrammet
Volume/Sequential designation:2003:26
Year of Publication:2003
Level and depth descriptor:Other
Student's programme affiliation:3050A Veterinary Medicine Programme (admitted before July 1, 2007) 330 HEC
Department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:ost, opastöriserad mjölk, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae, mikrobiologisk kvalitet
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7217
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-7217
Subjects:Food contamination and toxicology
Language:Swedish
Deposited On:27 Sep 2017 10:36
Metadata Last Modified:27 Sep 2017 10:36

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits