Eriksson, Niklas, 2017. Odling av baljväxter för humankonsumtion i Sverige : en handbok som beskriver de biologiska och teknologiska förutsättningarna för att odla baljväxter till livsmedel. First cycle, G1E. Alnarp: SLU, Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)
PDF
212kB | |
PDF
212kB |
Abstract
Odlingen av baljväxter till humankonsumtion har historiskt sett varit viktig i Sverige men är idag väldigt liten. Globalt sett är baljväxter i många delar av världen en viktig proteinkälla. Kommersiell odling av baljväxter görs redan i stor grad i Sverige men avsättningen är i princip bara foder med några få undantag. I denna litteraturstudie
undersöks vilka odlingsförutsättningar som krävs för att odla trädgårdsbönor, åkerbönor, sojabönor, linser, ärtor och lupiner till livsmedel i Sverige. Detta sker genom att redovisa vilket typ av klimat, geografiska förutsättningar och vilken odlingsplats som passar bäst för respektive gröda. Examensarbetet berör även den tekniska aspekten i form av etableringsmetod, gödsling, ogräshantering, skörd och torkning. Arbetet innehåller även en kort beskrivning av avsättningsmöjligheter och framtidsutsikter för odling och
användning av baljväxter till livsmedel.
Farming of legumes to human food have historically been important in Sweden but is today a small sector. Globally legumes are a large protein source in many parts of the
world. Commercial farming of legumes is already done in Sweden, but the use is manly as animal food, with some few exceptions. This literature study examines conditions for
growing common bean, faba bean, soybean, lentils, peas and lupine to humane food in Sweden. This is done by reporting which climate, geographical conditions and growing place that each crops requires. This work also concerns technical aspects in terms of establishment method, fertilising, weed management, harvesting and drying. A short description of market potential and future opportunities is also included.
Main title: | Odling av baljväxter för humankonsumtion i Sverige |
---|---|
Subtitle: | en handbok som beskriver de biologiska och teknologiska förutsättningarna för att odla baljväxter till livsmedel |
Authors: | Eriksson, Niklas |
Supervisor: | Carlsson, Georg |
Examiner: | Mårtensson, Linda-Maria |
Series: | UNSPECIFIED |
Volume/Sequential designation: | UNSPECIFIED |
Year of Publication: | 2017 |
Level and depth descriptor: | First cycle, G1E |
Student's programme affiliation: | NK008 Agricultural and Rural Management Programme, 180.0hp |
Supervising department: | (LTJ, LTV) > Dept. of Biosystems and Technology (from 130101) |
Keywords: | trädgårdsböna, åkerböna, sojaböna, linser, ärtor, lupiner |
URN:NBN: | urn:nbn:se:slu:epsilon-s-6755 |
Permanent URL: | http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-6755 |
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.: | Agriculture - General aspects Agricultural research |
Language: | Swedish |
Deposited On: | 21 Aug 2017 10:51 |
Metadata Last Modified: | 22 Aug 2017 04:00 |
Repository Staff Only: item control page