Home About Browse Search
Svenska


Gatchell, Sara, 2016. Isoflavone sources and bioavailability : biological effects of phytoestrogens in the diet. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Over the last couple of decades non-nutritional bioactive compounds from plants and their biological effects have received attention. Phytoestrogens, also called “plant estrogens”, with their similar structure to estradiol, act with estrogenic effects when imbibed. The compounds that have received considerable interest are, among others, the Isoflavones, of which significant quantities can be found in most members of the family Leguminosae (Fabaceae). Soy, a member of the leguminosae, is the main nutritional source to these phytoestrogenic isoflavones. Isoflavones are commonly consumed in East Asia but less so in the western world. It is highly suggested that the health effects of isoflavones are dependent on the consumer’s ability to digest the substances. This article reviews these estrogen active, polyphenolic compounds present in soy- and bovine milk for the comparison of isoflavone content, bioavailability, and isoflavone related health effects. The mechanisms are also reviewed. This is done for understanding the eventual importance of these phytoestrogens as a part of the diet, and why variation of sources may be of interest for parts of the population. Preliminary study shows phytoestrogen having a largely positive health effect. But only approximately 30-50% of the population are so called “equol-producers” and for the other half soy may not be an optimal isoflavone source and instead bovine milk may serve as an alternative and/or additional dietary source, as isoflavone metabolites have been traced in cow’s milk.

,

De senaste decennierna har det funnits ett ökat intresse för växters bioaktiva ämnen och biologiska effekt. Fytoöstrogen, eller ”växtöstrogen”, med liknande struktur som östradiol, verkar med likhet på kroppen som dess eget östrogen vid konsumtion. De kemiska föreningarna som det har intresserats mest för har bland annat varit isoflavonerna, vilka höga koncentrationer går att finna i växter från familjen Fabaceae. Soja är medlem i familjen och fungerar också som, för människan, den största nutritionella källan. Isoflavoner konsumeras i högre grad i Ostasien, jämfört med västvärlden. Det har föreslagits att isoflavonernas hälsoeffekter är i stark relation till konsumentens förmåga att bryta ner dessa ämnen till deras metaboliter, bland annat equol som har stark likhet med östradiol. Denna artikel sammanfattar dessa östrogenaktiva polyfenolers förekomst, hälsoeffekt och biotillgänglighet i soja- och komjölk. Mekanismer granskas också. Detta är gjort för att öka förståelsen kring varför det kan vara nödvändigt med fytoöstrogener i dieten och varför det eventuellt skulle vara viktigt med varierande källor till dessa. Vid en preliminär granskning verkar isoflavoners hälsoeffekter överlag vara positiva. Bara ca 30-50% av befolkningen kan producera equol från de isoflavoner som finns i soja, för den andra delen kanske soja trots allt inte är den optimala källan till isoflavoner utan istället kan kanske komjölk vara en alternativ källa. Detta då man har kunnat hitta nivåer av dessa isoflavonmetaboliter i mjölk.

Main title:Isoflavone sources and bioavailability
Subtitle:biological effects of phytoestrogens in the diet
Authors:Gatchell, Sara
Supervisor:Koch, Kristine
Examiner:Dimberg, Lena
Series:Publikation / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap
Volume/Sequential designation:454
Year of Publication:2016
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:phytoestrogens, isoflavones, legumes, soy, milk, equol, daidzein, genistein, formononentin, biochanin A, content, hormone induced cancer, cardiovascular disease
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-6178
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-6178
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Physiology of human nutrition
Language:English
Deposited On:24 Jan 2017 12:34
Metadata Last Modified:24 Jan 2017 12:34

Repository Staff Only: item control page