Home About Browse Search
Svenska


Högberg, Niclas, 2010. Är Treponema-arter möjliga etiologiska agens till öronnekros hos gris?. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231)

[img]
Preview
PDF
678kB

Abstract

Denna litteraturstudie syftar till att utreda om Treponema-arter är tänkbara etiologiska agens till öronnekros hos gris. Sjukdomen drabbar främst unga djur och då framförallt efter avvänjning. Symptomen yttrar sig som ytliga lesioner eller nekroser på ytterörat och det är vanligt att många djur drabbas vid samma tidpunkt. Sjukdomen anses vara ett djurvälfärdsproblem men är inte associerad med några produktionsnedgångar. Vid bakteriologiska undersökningar finner man framförallt spiroketer, kockoida och kockobacillära bakterier. Spiroketer karaktäriseras av sin spiralform och sina periplasmatiska flageller. Treponema återfinns i normalfloran hos däggdjur och är sammankopplade med bl.a. orala sjukdomar hos människa och olika hudåkommor hos våra djur.

Få studier har gjorts gällande förekomsten av Treponema-arter hos gris men på senare tid har Treponema pedis isolerats från öronnekros, bogbladssår och gingiva. Förutom att Treponema pedis har isolerats vid hudåkommor och från den orala floran hos gris så kan arten även hittas vid smittsamt klöveksem hos nöt och fotröta hos får.

Inga försök har ännu gjorts för att utreda etiologin till öronnekros hos gris. Det är troligt att lesionerna är resultatet av en blandinfektion initierad av en hudskada. Påvisandet av T. pedis i både öronnekros och gingiva öppnar för möjligheten till delaktighet i etiologin. Detta stöds även av att de påvisats i smittsamt klöveksem hos nöt och att många Treponema-arter associeras med bl.a. periodontit hos människa.

Main title:Är Treponema-arter möjliga etiologiska agens till öronnekros hos gris?
Authors:Högberg, Niclas
Supervisor:Pringle, Märit
Examiner:UNSPECIFIED
Series:Veterinärprogrammet, examensarbete för kandidatexamen / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (t.o.m. 2015)
Volume/Sequential designation:2010:1
Year of Publication:2010
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY002 Veterinary Medicine Programme 330 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231)
Keywords:öronnekros, spiroket, Treponema, Treponema pedis, öronbitning, nekrotiska hudsår, gris, necrotic ear syndrome, spirochete, porcine, pig, ear biting
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-6-159
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-6-159
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal diseases
Veterinary science and hygiene - General aspects
Language:Swedish
Deposited On:20 Apr 2010 11:32
Metadata Last Modified:08 Oct 2012 11:58

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics