Home About Browse Search
Svenska


Frick, Johanna, 2016. Proteinsammansättning i mjölk med lång hållbarhet (UHT-behandlad mjölk). First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Food Science

[img]
Preview
PDF
865kB

Abstract

I den här rapporten har lagring av mjölk med lång hållbarhet analyserats för att ta reda på om det sker proteinnedbrytning under lagring och om nedbrytningen är beroende av lagringstid, lagringstemperatur (4, 20, 30 respektive 37°C), eller en kombination av dessa parametrar. Den analyserade mjölken producerades i november 2014 och lagrades ett år. Prover togs ut var fjärde vecka. Analys och kvantifiering av proteiner har gjorts med hjälp av kapillärelektrofores. Studien visar att nedbrytning av proteiner skedde i mjölken under lagring och att nedbrytningen var beroende av lagringstemperatur. Studien visar också att en metodutveckling är nödvändigt för att anpassa analysen till långhållbarhetsmjölk.

,

In this report ultra-high temperature treated milk has been analyzed in order to investigate if protein degradation occurs during storage and if the degradation is correlated to storage time, storage temperature (4, 20, 30 and 37°C), or a combination of both parameters. The milk used for analysis was produced in November 2014 and has been stored for one year. Samples were taken out for analysis every fourth week. Analysis and quantification of proteins was made by capillary electrophoresis. The study shows that degradation of protein occurred in milk during storage and that it was temperature dependent. The study also shows that a method development is required to adapt the analysis on ultra-high temperature milk.

Main title:Proteinsammansättning i mjölk med lång hållbarhet (UHT-behandlad mjölk)
Authors:Frick, Johanna
Supervisor:Karlsson, Maria
Examiner:Dimberg, Lena
Series:Publikation / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för livsmedelsvetenskap
Volume/Sequential designation:443
Year of Publication:2016
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:NY002 Agricultural Programme - Food Science 270 HEC
Supervising department:(NL, NJ) > Dept. of Food Science
Keywords:UHT-mjölk, kapillärelektrofores, mjölkprotein, proteinprofil, lagringstid, lagringstemperatur
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5917
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-5917
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Handling, transport, storage and protection of animal products
Language:Swedish
Deposited On:11 Oct 2016 11:12
Metadata Last Modified:11 Oct 2016 11:12

Repository Staff Only: item control page