Home About Browse Search
Svenska


Blomander, Filippa, 2015. Möjligheten att öka marmorering i nötkött med olika utfodringsstrategier. First cycle, G2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231)

[img]
Preview
PDF
112kB

Abstract

Marmorering av nötkött påverkar ofta egenskaper som mörhet och smaklighet positivt. Det är därför av intresse att ta reda på vilken effekt olika utfodringsstrategier har på marmorering. I denna litteraturstudie granskas hur sex olika utfodringsstrategier kan påverka marmoreringsgraden. Strategierna som behandlas i texten är fettrik kost, våmskyddad stärkelse, drank, betesdrift, restriktion av vitamin A och längd på slutgödningsperioden. Hur de olika strategierna påverkar fettsyrasammansättningen har också tagits i beaktning. De flesta behandlingarna visade varierande resultat, dock visade samtliga granskade studier av vitamin A restriktion positiva resultat på marmorering. Vilka djurmaterial som används i de olika studierna tros ha påverkat resultaten, då olika raser har olika förutsättningar för marmorering. Mer forskning krävs för att kunna avgöra vilka strategier som fungerar bäst på olika djurmaterial. Det behövs även mer forskning för att hitta den rätta balansen mellan intramuskulärt fett och intermuskulärt fett för att slaktutbytet ska bli så stort som möjligt.

,

Marbling in beef meat improves carcass characteristics such as tenderness and palatability. Because of this, it is of interest to find out how marbling is affected when different feeding strategies are applied. In this review the effects of feeds rich in fat, rumen protected feeds, destillers grains, finishing on pasture, restriction of vitamin A and on marbling is discussed. The effects of the feeding strategies on fatty acid composition were also considered. Most of the strategies had mixed results. All of the studies on vitamin A restriction had positive effect on marbling. Different breeds have different ability for marbling and the genetic material used in various studies probably affected the outcome. More research is required to be make it possible to determine which feeding strategy that suites which breed. More research is also required to find the right balance between intramuscular and intermuscular fat to increase slaughter yield.

Main title:Möjligheten att öka marmorering i nötkött med olika utfodringsstrategier
Authors:Blomander, Filippa
Supervisor:Ivarsson, Emma
Examiner:Agenäs, Sigrid
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Volume/Sequential designation:525
Year of Publication:2015
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC
Supervising department:(VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231)
Keywords:nötkött, marmorering, utfodring
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-4722
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-4722
Subject. Use of subject categories until 2023-04-30.:Animal husbandry
Animal feeding
Language:Swedish
Deposited On:19 Aug 2015 11:09
Metadata Last Modified:19 Aug 2015 11:09

Repository Staff Only: item control page