Home About Browse Search
Svenska


Ögell Benediktsson, Axel Carl-Wilhelm , 2014. Äppeldoft från äppeljäst?. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Department of Biosystems and Technology (from 130101)

[img]
Preview
PDF
802kB

Abstract

Samma typ av jäst, Saccharomyces cerevisiae, har använts för att jäsa produkter under en lång tid. Jäst har en potential att förändra en produkt genom olika sekundära metaboliter. De sekundära metaboliterna kan ändra sättet vi uppfattar produktens smak och doft. Metaboliterna kan skapa smaker och dofter som normalt sätt inte är associerat med exempelvis bröd. För att testa potentialen att producera doft hos jäst, isolerades jäst från utvalda äpplen och odlades. Jäst från äpplet Rubin Star kunde producera en söt och äppellik doft. Arbetet visar att vildjäst har potentialen att producera aromatiska dofter.

,

The same type of yeast, Saccharomyces cerevisiae, has been used to ferment products for a long time. Yeast has a latent potential to change a product using different secondary metabolites. The secondary metabolite is able to change the way we perceive a products’ flavor and scent. They can create flavors and scents that usually would not be associated with for example bread. To test its scent-producing potential, yeast was isolated from selected apples’ and grown. Yeast from the apple Rubin Star was able to produce a sweet and apple-like scent. They study shows that wild yeast has the potential to produce aromatic scents.

Main title:Äppeldoft från äppeljäst?
Authors:Ögell Benediktsson, Axel Carl-Wilhelm
Supervisor:Hultberg, Malin
Examiner:Nordmark, Lotta
Series:UNSPECIFIED
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2014
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LY003 Horticultural Science Programme 300 HEC
Department:(LTJ, LTV) > Department of Biosystems and Technology (from 130101)
(VH) > Department of Biosystems and Technology (from 130101)
Keywords:jäst, , doft, äpple, isolera, jäsning, sekundära metaboliter, estrar, aromatisk
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-3361
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-3361
Subjects:Agricultural research
Plant physiology - Growth and development
Technology
Language:Swedish
Deposited On:24 Jun 2014 13:07
Metadata Last Modified:21 Oct 2015 14:27

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits