Home About Browse Search
Svenska


Rudbäck, Linnea, 2013. Organic acids in liquid feed for pigs - palatability and feed intake. Second cycle, A2E. Uppsala: SLU, Dept. of Animal Nutrition and Management

[img]
Preview
PDF
698kB

Abstract

Fermented liquid feed is well known for its health promoting effects on piglets. High levels of lactic acid are desired in the feed together with low levels of acetic acid and certain biogenic amines. Limits for acetic acid have been suggested to be 30-40 mmol/kg to avoid a decreased palatability of the feed; however, few studies have been performed. The purpose of this trial was therefore to examine which levels of lactic acid and acetic acid that can be accepted in a fermented feed without affecting the feed intake and thus the weight gain of the pig. A total of 60 pigs (Yorkshire/ Hampshire) were used in a trial during two weeks, between 9-11 weeks of age. The trial was divided into two parts with 30 pigs in each. In the first trial, lactic acid was supplemented to the pig´s diet at levels of 0, 75, 100, 150 and 200 mmol/kg. In the second trial, acetic acid was added to the feed at levels of 0, 10, 50, 100 and 150 mmol/kg. The growth performance of the pigs was measured and a behavioral study was performed. No significant differences in feed consumption or daily weight gain could be seen between any of the levels of acetic or lactic acid. The only significant difference with lactic acid was found for feed conversion rate (FCR) between treatment L2 (100 mmol/kg) and L4 (200 mmol/kg) which had a significantly more efficient FCR on 1.77 and 1.80 respectively compared to the control group (0 mmol/kg) which had a FCR on 2.07 kg (p=0.016). There was also a significant difference in FCR between the pigs fed acetic acid (p= 0.027). The control group (0 mmol/kg) and the A2 group (50 mmol/kg) had a FCR of 2.0 kg compared to A4 (150 mmol/kg) which had an FCR of 1.77. In the behavioral study, an continues recording and one instantaneous scan sampling was performed. No differences in feeding or social behavior could be seen in the instantaneous scan sampling in either acetic or lactic acid. In the continues recording, there were some significant differences in feeding behavior in both trials but between the times of feeding and not between the inclusion levels of acids. That indicates differences in eating behavior during the day more than between the inclusion levels. Our results suggest that a fermented feed can contain lactic acid up to 200 mmol/ kg and acetic acid up to 150 mmol/ kg without affecting the feed intake or growth performance of the piglets negatively.

,

Fermenterat foder är känt för dess hälsofrämjande effekter på smågrisar. Höga nivåer av mjölksyra är önskade i fodret tillsammans med låga nivåer av ättiksyra och vissa biogena aminer. En gräns för ättiksyra har föreslagits av flera författare till 30- 40 mmol/kg för att undvika en minskad smaklighet på fodret, men få studier har utförts på vilka nivåer som faktiskt accepteras av grisen. Syftet med denna studie var därför att undersöka vilka nivåer av mjölksyra och ättiksyra som kan finnas i ett fermenterat foder utan att det påverkar foderintaget och därmed viktökningen hos grisar negativt. Försöket var uppdelat i två omgångar med 30 grisar i varje (Yorkshire/Hampshire). I den första omgången tillsattes mjölksyra till fodret i volymerna 0, 75, 100, 150 och 200 mmol/kg. I den andra omgången tillsattes ättiksyra till fodret i volymerna 0, 10, 50, 100 och 150 mmol/kg. Grisarnas foderkonsumtion samt tillväxt beräknades och en beteendestudie utfördes. Inga signifikanta skillnader i foderkonsumtion eller daglig viktökning kunde påvisas mellan de olika nivåerna av ättiksyra eller mjölksyra. Den enda signifikanta skillnaden som fanns hos grisarna som utfodrats med mjölksyra var i FCR där behandling L2 (100 mmol/kg) samt L4 (200 mmol/kg) hade signifikant effektivare FCR på 1,77 respektive 1,80 jämfört med kontrollgruppen (0 mmol/kg) som hade ett FCR på 2,07 (p = 0,016). Det fanns också en signifikant skillnad i FCR mellan de grisar som utfodrades med ättiksyra (p= 0,027). Kontrollgruppen (0 mmol/kg) och A2 (50 mmol/kg) hade ett foderutbyte på 2,0 kg jämfört med A4 gruppen (150 mmol/kg), som hade ett foderutbyte på 1,77 kg. I beteendestudien utfördes en kontinuerlig studie samt en frekvensstudie. I frekvensstudien kunde inga skillnader i beteendet runt utfodring eller sociala beteenden ses mellan behandlingarna hos grisar som utfodrats med vare sig mjölksyra eller ättiksyra. I den kontinuerliga studien hittades signifikanta skillnader i ätbeteende men bara mellan utfodringarna och inte mellan behandlingarna. Det tyder mer på att det finns skillnader i ätbeteende under dagen än mellan de olika nivåerna av tillsatta syror. Resultaten i denna studie indikerar därmed att ett fermenterat foder kan innehålla mjölksyra upp till 200 mmol/kg och ättiksyra upp till 150 mmol/kg utan att påverka foderintaget eller tillväxt av smågrisarna negativt.

Main title:Organic acids in liquid feed for pigs - palatability and feed intake
Authors:Rudbäck, Linnea
Supervisor:Lyberg, Karin
Examiner:Lindberg, Jan Erik
Series:Examensarbete / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Volume/Sequential designation:410
Year of Publication:2013
Level and depth descriptor:Second cycle, A2E
Student's programme affiliation:VY001 Agricultural Science Programme - Animal Science 270 HEC
Department:(VH) > Dept. of Animal Nutrition and Management
Keywords:Organic acids , Fermented liquid feed, Acetic acid, Lactic acid, Acidifiers, Palatability, Growth performance, Health status, Pig
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2361
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-2361
Subjects:Animal feeding
Language:English
Deposited On:12 Jun 2013 11:07
Metadata Last Modified:12 Jun 2013 11:07

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics

Downloads
Hits