Home About Browse Search
Svenska


Karlsson, Lotta, 2013. Ätbar utemiljö i skolan : ett gestaltningsförslag med permakulturprinciper. First cycle, G2E. Alnarp: SLU, Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

[img]
Preview
PDF
1MB

Abstract

Ett brinnande intresse för både gestaltning och ätbara växter utgör grunden för detta
kandidatarbete inom landskapsplanering. Arbetet består av en genomgång av grundläggande
designverktyg och principer för att nå fram till ett hållbart permakulturdesign, för de
internatboende på Naturbruksgymnasiet i Vreta Kloster i Östergötland. Arbetet baseras på
kriterier för hur en permakulturdesign byggs upp, samt önskemål från kunden. Målen för att
skapa denna utemiljö har varit att samla ett varierat ätbart växtmaterial och att skapa en plats
som blir en viktig social mötesplats via ett gestaltningsförslag. Arbetet beskriver hur ätbara
växter praktiskt kan användas och ta plats i vid internatboendet. Som framtida
trädgårdsingenjör med designinriktning ser jag en möjlighet att inspirera både besökarna på
naturbruksgymnasiet och ungdomarna som bor på internatboendena att få upp ögonen för
svensk produktion av ätbara växter. Genom att vi ökar odlandet på vår egen täppa av det vi
själva äter, minskar också miljöbelastning som skapas av transporter.

,

A passion for both design and edible plants are the basis for this candidate's work with in the
field of landscape design. The thesis consists of the basic design tools and principles for a
permaculture inspired design of for a school context. Design based on permaculture has been
the basis for setting criterias for a diverse edible plant material and social interaction in a
residential housing outdoor environment in a middle school in Östergötland. The work
describes how edible plants can practically be used in by the pupils. As a future garden
engineer within garden design, I see an opportunity to inspire both visitors to middle school
and young people living in boarding schools to open their eyes to the production and use of
edible plants. As we increase the cultivation of edible plants where we live we eat, we also
reduce the environmental burden created by transport.

Main title:Ätbar utemiljö i skolan
Subtitle:ett gestaltningsförslag med permakulturprinciper
Authors:Karlsson, Lotta
Supervisor:Jansson, Märit
Examiner:Gunnarsson, Allan
Series:Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU
Volume/Sequential designation:UNSPECIFIED
Year of Publication:2013
Level and depth descriptor:First cycle, G2E
Student's programme affiliation:LK004 Horticultural Management Programme - Garden Design, Bachelor's Programme 180 HEC
Supervising department:(LTJ, LTV) > Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)
Keywords:naturbruksgymnasium, ätliga växter, permakultur, ungdomar, hållbar utveckling, självförsörjning, gestaltningsförslag
URN:NBN:urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1949
Permanent URL:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-s-1949
Language:Swedish
Deposited On:09 Jan 2013 06:00
Metadata Last Modified:09 Jan 2013 06:00

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per year (since September 2012)

View more statistics